Sreda 23.11.2016.
15:52
Index.hr

Hrvati tvrde da su svi Srbi četnici: Šešelj, vukovarski krvnik, Toma Nikolić, srpski dobrovoljac, Vučić...

Reuters
Andrej Plenković: Želite da uznemirite odnose Hrvata i Srba?

Opozicija u hrvatskom saboru napadala je premijera Andreja Plenkovića i vladajuće jer nisu bili protiv toga iako je kako kažu "Vučić tokom devedesetih bio pobornik politike neosuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, a u svojim govorima tada je podržavao javno ideju Velike Srbije". 

- Šešelj, vukovarski krvnik, Toma Nikolić, srpski dobrovoljac, Vučić, čovek koji je dao neke izjave u Glini, a da ne govorim o izjavama u Sarajevu za Bošnjake... O tim ljudima govorimo. Moje je pitanje - koji je pravi HDZ, onaj koji je zastupao oštre stavove, ili onaj koji je primio srpski SNS u HDZ-ovu evropsku političku porodicu - provocirao je SDP-ov Matić Plenkovića.

Nisu Srbi još postali član

Plenković mu je odgovorio da je bitno naglasiti da se radi samo o pridruženom članstvu i da je pred Srbijom još dug put do Evropske unije.

- Bili smo suzdržani zato što ovaj status pridružene stranke u okviru pregovora o pristupanju sledi status punog članstva, suzdržani smo jer želimo da rešimo otvorena pitanja. Naš je stav bio jasan i principijelan, Srbija ima dug put do EU, a SNS dug put do EPP članstva. Hrvatska će se postaviti principijelno da sva pitanja reši - zaključio je Plenković.

Ali, rasprava se nastavila, u međuvremenu je još nekoliko poslanika Plenkoviću prigovorilo što je HDZ šutke pustio SNS da uđe u EPP.

Svi Srbi su četnici

Zastupnik Damir Tomić, pak, pitao je Plenkovića kada će zatražiti od ministra plagijatora da podnese ostavku, ali i tu su se spominjali Srbi.

- Poslali ste danas poruku da su svi Srbi četnici. Jeste li svesni toga? Možda bi bilo bolje da ste se ugledali na gđu Merkel koja je razrešila dvoje ministara u svojoj Vladi zbog plagiranja - dodao je Tomić.

Plenković: Očekivao sam više 

Plenković je takvim pričama odlučio stati na kraj, a u svom kratkom govoru napao je Matića i još neke pitajući ih što oni zapravo žele, a optužio ih je da potiču demagogiju.

- Podstiče se demagogija, populizam podstičete, ja i moja vlada borićemo se protiv toga. Želite li uznemiriti odnose između Hrvata i srpske nacionalne manjine, šta želite? Želite narušiti odnose, nećete uticati na politiku vlade, mi smo tu da rešimo probleme sa susedima koji se gomilaju već 25 godina. Očekivao sam viši stupanj političke odgovornosti - rekao je Plenković i time zaključio ovu raspravu. 
 

2024 © - Vesti online