Sreda 23.11.2016.
18:03
B. Đokić - Vesti

Tramp ne menja odnos prema Srbiji

M. Todorović
Pobednik nije pomenuo Balkan: Kajl Skot

- Ja sam diplomata 35 godina. Počeo sam u doba demokratske administracije Džimija Kartera, onda je došla republikanska, pa opet demokratska, pa republikanska, pa demokratska i sada je nova republikanska administracija. I za sve to vreme nisam video dramatičnu promenu spoljnopolitičkog kursa SAD. Ono što treba da znate jeste da je američka spoljna politika određena nacionalnim interesima SAD, koji su dugoročni - dodao je Skot.

Govoreći o tome kako su se mnogo poradovali Trampu i nekakvoj promeni politike Vašingtona, čak i po pitanju Kosova, Skot je rekao:

- Tokom predizborne kampanje Tramp nije ni pominjao Balkan. U svakom slučaju, on tek treba da stupi na dužnost i prerano je još govoriti o njegovoj politici, pa ćemo sledeće godine videti koji su njegovi prioriteti - objasnio je ambasador Skat i dodao:

- To što je promena koja se desila u Srbiji dobro prihvaćena znači da se ovde verovalo da će Hilari Klinton nastaviti dosadašnju politiku. Ali nemamo razloga da verujemo kako će sa novim predsednikom biti velikih promena.

Pomoć 350 miliona $

U proteklih 15 godina, vlada SAD je preko različitih projekata uložila 350 miliona dolara kao podršku reformama u Srbiji.

- Srbiji treba 10 godina ovakvog privrednog rasta da bi se vratila na mesto koje joj pripada - podsetio je ambasador Skot.

2024 © - Vesti online