Sreda 23.11.2016.
04:30
Vestionline

Čuli ste za plank koji savršeno definiše telo? Postoji još bolja vežba i obožavaćete je! (VIDEO)

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Postoji sličan način vežbanja, samo pod drugim nazivom i koji definiše sasvim drugu grupu mišića.

Bočni izdržaj ili "side plank" veoma je popularna vežba među fitnes trenerima i mnogi je praktikuju u svojim videima na Jutjubu, kako bi ljudima prikazali lakši način postizanja savršene figure. Izdržaj možete aditi bilo gde - kako u teretani, tako i kod kuće.

Varijacija na ovu temu, bočni izdržaj, angažuje bočne mišiće stomaka.

Lezite na stranu, stavite nogu preko noge, a zatim se oslonite na lakat (postavite ga direktno ispod ramena), dok su noge i dalje u istom položaju, a oslanjajte se na stopalo noge koja je bliže podu.

U tom položaju možete stajati najpre 10-ak sekundi, a onda svaki put povećavajte vreme izdržavanja. Nakon nekog vremena uspećete da izdržite i po nekoliko minuta u tom položaju i to bez problema.

Najbitnije je da ne odustajete i brzo ćete videti kako ova vežba "radi". Ako se već hvatate u koštac s ovom vežbom, obratite pažnju na sledeće detalje:

- Ne dozvolite da vam kukovi "propadaju". Zadnjica treba da bude u ravni sa celim telom - ni izbačena, a ni spuštena. Stomak uvlačite zamišljajući kako približavate pupak kičmi. Nikako ne opuštajte stomak i ne dopustite da ide ka podu zajedno sa kukovima.

- Glava nikako ne treba da bude spuštena i da pada. Ukoliko osetite da je ne možete držati u neutralnom položaju i da donji deo leđa preuzima svu težinu, prekinite sa vežbom, zapamtite koliko ste vremena izdržali i narednog puta radite upravo do momenta do kog ste održali savršenu formu.

- Pazite na disanje! Pirodno impuls je da, kada nam je fizički nešto naporno, zadržavamo dah i disanje nije ujednačeno. Ali uskratiti svome telu kiseonik u ovakvim situacijama može dovesti do vrtoglavice i nesvestice i svakako učiniti izvođenje vežbe neefikasnim i dosta težim. Dakle, mirno i pravilno dišite i moći ćete više da izdržite i da svoje mišiće angažujete na pravi način.

Pogledajte video sa nekoliko varijacija bočnog izdržaja, lakših i težih.

2024 © - Vesti online