Petak 18.06.2010.
15:01
mondo.rs

Amfilohije: Kad CG bude kraljevina biće i autokefalne crkve

Mitropolit Amfilohije Radović

Podgorički listovi danas prenose reči mitropolita Amfilohija sa jučerašnjeg skupa Međunarodnog fonda pravoslavnih naroda u Budvi, da razmatranje pitanja autokefalnosti "nije strano pravoslavlju".

"Sve može biti rešeno uz božju pomoć, ali samo saglasno potrebama crkve, nikako države", rekao je Amfilohije, reagujući na nedavnu izjavu crnogorskog premijera Mila Đukanovića da će biti obnovljena autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Prema rečima Amfilohija, "kada bi bilo reči o povratku autokefalnosti, onda bi to bila autokefalnost Cetinjsko-primorske mitropolije, a ne takozvane CPC".

Mitropolit Amfilohije, ipak, obnovu autokefalnosti CPC uslovio je povratkom kraljevine u Crnu Goru i prihvatanjem pravoslavlja kao državne religije. On je rekao da "prvo treba vratiti kraljevinu, pa će crkva razmisliti o povratku autokefalnosti".

Mitropolit CPC Mihailo je, takođe, reagujući na izjavu Đukanovića, pozvao crnogorsku vlast da obnovi CPC, jer je to, kako je objasnio, deo kulturnog nasleđa Crne Gore. Mitropolit Mihailo je, povodom 90. godišnjice ukidanja autokefalnosti CPC, rekao da ta crkva "nema infrastrukturu" za obnovu, ali da ima "nešto što se ne može pobediti, a to je beskrajna ljubav prema domovini".

Kralj Aleksandar Karađorđević je 18. juna 1920. godine doneo dekret kojim je ukinuta CPC, a na prostoru Crne Gore uspostavljena srpska patrijaršija. CPC, čija je autokefalnost bila priznata Ustavom Crne Gore od 1905. godine, obnovljena je pre 17 godina.

Đukanović je prošlog utorka, u intervjuu Radiju Crne Gore, rekao da je nepravedno ukinuta autokefalnost CPC i da će biti obnovljena, ali da to nije posao države i da treba biti strpljiv.

2024 © - Vesti online