Petak 18.06.2010.
14:00
Tanjug

Spomenik Srbima stradalim u Lori

On je za "Jutarnji list" rekao da je principijelno za obeležavanje svake žrtve ratnog zločina, gde god se dogodio, iako smatra da je najvažnije procesuirati sve ratne zločine koji su se desili u ratovima na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog veka.


Činjenica da je sudski postupak za Loru sproveden, da je dokazano teško i nečovečno postupanje prema civilima i da su optuženi proglašeni krivima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i to je bio je najvažniji čin, istakao je Josipović.


On je naglasio da svaka žrtva zaslužuje poštovanje i počast, pa i spomen obeležje ako postoje takve inicijative i bude donesena takva odluka.

Monstruoznosti Lore su dokazane pred sudom: Ivo Josipović

Ideju o obeležavanju pomenu žrtvama u Lori, gde je zatvoreno i mučeno preko 1.000 srpskih civila iz Splita i drugih dalmatinskih gradova i zarobljenih pripadnika JNA, s početka rata u BiH 1992. godine, prvi je pre izvesnog vremena pomenuo Zoran Pusić, predsednik Građanskog odbora za ljudska prava.


Ohrabren reakcijom predsednika, Pusić je najavio pokretanje inicijativu za podizanjem spomen-obeležja u Lori, jer bi to, kako je rekao, bio velik civilizacijski iskorak za Hrvatsku i dobra poruka za duhovno zdravlje hrvatske nacije.


Ideju o postavljanju spomen-obeležja podržao je i Predrag Matić, vukovarski veteran koji je kao ratni zarobljenik bio u centrima u Srbiji, a sad je Josipovićev savetnik.


"Radi se o delikatnoj stvari, ali kao žrtva ratnog zločina kažem da je zločin zločin", rekao je Matić "Jutarnjem listu".


On je rekao da "zločini u Lori nisu na ponos Hrvatskoj jer su mrlja na njenoj pravednoj borbi za nezavisnost". "Ipak sam ponosan da je Hrvatska imala snage da procesuira taj zločin", kazao je Matić.

Luka smrti: Lora

Šef HDZ-a u Splitu Dujomir Marasović je izjavio da Pusić "svojim jednostranim pristupom produbljuje rane i kvari odnose Hrvata i Srba".


"Poštujem i pravnu državu i ako je hrvatsko sudstvo Loru osudilo kao zločin, osuđujem ga i ja, ali ovakvom Pusićevom inicijativom ništa se neće dobiti", rekao je Marasović, koji, kako kaže, zagovara generalno izmirenje, ali "nakon jedne istinske, objektivne i sveobuhvatne rasprave gde će se sagledati sve okolnosti rata i ratnih zločina".


Marin Jurjević, šef Socijaldemokratske partije u Splitu smatra ideju pozitivnom i dobrom za Hrvatsku.


"Ta spomen tabla bi ukazala na jedno teško vreme. Nikog ne bi smela da vređa, niti bi dovodila u pitanje suštinu rata", kazaoa je Jurjević.

2024 © - Vesti online