Sreda 23.11.2016.
02:45
J. Elšner - Vesti

"Mašinovođa" ovenčan nagradama

Tanjug
Dočekan ovacijama: Reditelj i scenarista Miloš Radović

Inače, ovaj festival svake godine poseti 60.000 gledalaca, "Mašinovođa" je imao pet prikazivanja, a nagradu publike osvojio je u konkurenciji 50 ostvarenja iz tridesetak zemalja.

S obzirom na buran izliv oduševljenja publike posle premijere u Manhajmu - a isto je bilo, kako smo čuli od našeg režisera i u Hajdelbergu - ova nagrada je ne samo zaslužena već i potpuno očekivana.

"Dnevnik mašinovođe" osvojio je ne samo srca publike već i filmskih stručnjaka, pa su njegovom filmu odata još tri posebna priznanja. Tako je Radović morao četiri puta da se popne na binu festivala u Manhajmu, gde je u subotu uveče dodeljivanjem nagrada održana završna svečanost.

Stručni žiri je Radoviću odao posebno priznanje za originalnost, izuzetan humor i visoki umetnički kvalitet filma. Žiri filmskih distributera je dao specijalnu preporuku za prikazivanje, ocenivši da je film visoke vrednosti, a ekumenski žiri je naglasio njegovu visoku moralnu i ljudsku vrednost, jer je zapravo reč o prijateljstvu, poverenju, humanosti i pre svega hrabrosti koja je neophodna da bi se suočili kako sa životom tako i sa smrću.

- Ovaj film nikako ne smete propustiti - rekao je direktor festivala dr Mihael Kec, koji je preporučio srpski film. I, zaista, publika je pohrlila ispunivši veliku festivalsku salu u Manhajmu da bi prisustvovala svečanoj projekciji, koja je završena u atmosferi potpunog oduševljenja srpskim filmom koji zapanjuje i osvaja izuzetnim spojem crnog humora, životne tragike, humanosti i optimizma.

Istorijat

Festival Manhajm - Hajdelberg je posle berlinskog, najstariji filmski festival u Nemačkoj, na kome su prvi put zasijala mnoga imena danas čuvenih režisera, kao što su Fransoa Trifo, Kristof Kislovski, Lars fon Trir, Džim Džarmuš, Vim Venders i drugi.

Ovo je inače bila nemačka premijera filma "Dnevnik mašinovođe", koji je i srpski kandidat za Oskara van engleskog govornog područja. Ovaj film je u najkraćem roku osvojio brojne nagrade na međunarodnim festivalima i gotovo da nema filmske smotre u inostranstvu na kojoj je prikazan, a da nije osvojio i neko priznanje.

Aplauzi i oduševljenje publike

Kao gost festivala projekciji filma "Dnevnik mašinovođe" prisustvovao je i reditelj i scenarista Miloš Radović. I dok su se na velikom platnu titrala imena sjajne ekipe koja je radila ovaj film, direktor festivala dr Kec je na binu pozvao Radovića.

On je bio dirnut i iznenađen burnom reakcijom publike, koja prosto nije htela da prestane da aplaudira i uzvikuje "Bravo!" "Bravo!".

Incident

Glavna nagrada žirija festivala, koji je po opštoj oceni obilovao veoma kvalitetnim filmovima, pripala je filmu "Tamni vetar" (The dark Wind) iračkog režisera Huseina Hasana, koji u dokumentarnom stilu tematizira upad terorista takozvane Islamske države u Kurdistan, tačnije otmicu i seksualno zlostavljanje žena iz verske zajednice Jezida.

Taj film ne samo što je veoma kontroverzno diskutovan, već je prvi put u istoriji festivala došlo i do incidenta, kada je jedna grupa Jezida, razjarenih načinom na koji je u filmu prikazan tretman žena u Hajdelbergu jurnula na binu i zahtevala prekid projekcije. Interevinisalo je obezbeđenje, a projekcija je nastavljena.

Radović se zahvalio publici i objasnio da je tema filma univerzalna, ali za njega i veoma lična. Naime, njegov deda po ocu bio je mašinovođa, kome se on odužio ovim filmom - nema šta, više nego dostojno! A železničar je bio i otac glavnog glumca Laze Ristovskog, koji je inače i producent filma. Gledaoci koji su se posle prikazivanja filma zadržali u razgovoru sa srpskim režiserom, reagovali su oduševljenim aplauzom na vest da je "Dnevnik mašinovođe" srpski kandidat u trci za Oskara.

2024 © - Vesti online