Sreda 23.11.2016.
05:15
D. Dekić - Vesti

Ni deca im nisu sveta

A. Čukić
Nateran na ulicu: Beogradski prosjak

Zaštitnik povodom Svetskog dana deteta poručuje da ne može biti kompromisa i da interesi dece u ostvarivanju i zaštiti njihovih prava moraju da budu ispred važnih državnih ciljeva. On kaže da su nedovoljno dostupni zdravstvena i socijalna zaštita, kao i kvalitetno obrazovanje. Posebno je istakao visok stepen nasilja u školama i brojna kršenja prava deteta na dostojanstvo i privatnost u medijima.

Janković ukazuje i na nedovoljno razvijen sistem prevencije i zaštite dece od nasilja, a nevladine organizacije se slažu da je sve veća beda i nezaposlenost izrodila porast nasilja nad decom. Ne spore da Srbija ima zakone iz te oblasti, ali primećuju da izostaje primena u praksi. Pozivaju se i na katastrofalnu statistiku koja govori da su među žrtvama sve mlađi mališani. Jedan od najporaznijih zabeleženih podataka je da deca čine, čak više od polovine žrtava trgovine ljudima.

Da je sve gori materijalni položaj ljudi u Srbiji dodatno uticao na zlostavljanje dece, za "Vesti" objašnjava koordinatorka beogradskog SOS telefona za žene i decu Mira Ivković.

- Javljaju nam se deca iznad 13 godina, a najčešće se žale da roditelji ne mogu finansijski da isprate njihove školske potrebe, kao i da doživljavaju omalovažavanje zbog načina oblačenja, što je opet posledica nemaštine. Ekonomska kriza pojačala je nervozu roditelja, prvenstveno oca koji je zbog gubitka posla ili male plate nervozan, pa bes iskazuje na deci i ženi - tumači Mira Ivković kako se to odražava i na socijalni položaj dece.

Preporuke po 3.000 pritužbi

Zaštitnik je naveo da je razmatrao više od 3.000 pritužbi u oblasti prava deteta, kao i da je nadležnima uputio 608 preporuka, koje su izvršene u skoro 80 odsto slučajeva.
- U 2016. bilo je 180 preporuka u cilju otklanjanja propusta u zaštiti dece od nasilja i zaštiti prava na privatnost, dostojanstvo ličnosti, kvalitetno obrazovanje i usluge socijalne i zdravstvene zaštite - kaže Janković.

Devojčice se prodaju, dečaci prose

Zaštitnik građana Saša Janković ukazuje i na nedovoljnu zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i iskorišćavanja.

Naveo je da je samo u 2016. upućeno je 409 pritužbi u oblasti prava deteta od kojih se čak trećina odnosi na nasilje nad decom, ukazujući da nadležni ne prepoznaju na adekvatan način, naročito seksualno zlostavljanje i iskorišćavanje.

Katarina Ivanović: Novca ni za hranu

Prema podacima organizacije Astra, deca čine 50 do 60 odsto identifikovanih žrtava trgovine ljudima. Pri tom, donja granica se sve više spušta, i sada su najmlađe žrtve trgovine deca od sedam godina.

- Nezaposlenost i siromaštvo su glavni uzroci nasilja nad decom. Beležimo seksualnu eksploataciju kod tinejdžerki, dok je kod dečaka dominantno prosjačenje. Uzrok oba vida zlostavljanja jeste činjenica da ta deca nemaju novca ni za hranu i traže ga na ulici, ali i prinudna kada dospeju u kandže organizovanih kriminalnih grupa - kaže za "Vesti" Katarina Ivanović iz ove organizacije.

Ona dodaje da je Srbija u pristupnim pregovorima sa EU ratifikovala sva međunarodna dokumenta, ali da je problem njihovo sprovođenje u praksi.

- Primetna je da i nedovoljna koordinacija u lancu nadležnih organa, kao i činjenica da žrtve retko u sudskim postupcima ostvaruju prava - kaže Katarina Ivanović.

Jaz od malih nogu

U Srbiji su siromaštvom najviše pogođena deca i porodice s više od dvoje dece, saopštio je Unicef.
Navodi se i primer da u Srbiji u vrtić ide samo devet odsto najsiromašnije dece, dok iz najbogatijih domaćinstava obdanište pohađa čak 82 odsto.

Vera Simić: Nasilje u nasleđe

Prema rečima Vere Simić iz kragujevačke Oaze, nasilje u porodici se na neki način nasleđuje jer dete posmatra odnos roditelja, pa isti model primenjuje kad odraste. Tako je, dodaje ona, bilo slučajeva da je muž zlostavljao ženu, a da joj sada to na isti način radi i sin.

- Država mora više da radi na prevenciji nasilja i zaštiti najmlađih. Često je zakasnela reakcija nadležnih koji ženu i decu izmeštaju dalje od nasilnika ili kad su deca već zagazila u kriminal, narkomaniju ili alkoholizam - navodi Vera Simić.

Svi zakazali

Koordinatorka Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja Vesna Stanojević objašnjava za naš list da bi osim policije, centara za socijalni rad i pravosuđa, treba da reaguje i zdravstvo.
- Lekari su dužni da prijave ukoliko primete posledice nasilništva, naročito nad decom i da odmah pozovu policiju- kaže Vesna Stanojević.

2024 © - Vesti online