Utorak 22.11.2016.
12:19
informer.rs

Putin i Tramp dele Evropu: Rusija traži Srbiju i Srpsku

Reuters
Rusija traži jačanje uticaja na Balkanu, SAD ne daju Baltik: Vladimri Putin i Donald Tramp

Naime, kako saznaje Informer od dobro obaveštenih diplomatskih izvora, dvojica lidera usklađuju stavove oko tema koje su ključne za odnose SAD i Rusije. Osim pitanja Sirije, Bliskog istoka, Ukrajine i Kine, na dnevnom redu je i dogovor o podeli "zona interesa" u Evropi.

Oni tvrde da Putin insistira da u rusku "zonu interesa" osim Ukrajine uđu i Srbija, Republika Srpska, ali i Crna Gora, Bugarska, Grčka i Makedonija!

Tramp se ne buni

Ruski lider od Trampa traži da Rusija, u skladu sa sadašnjom snagom i značajem na svetskoj geopolitičkoj sceni, proširi svoj uticaj na čitav Balkan.

- Putin u svojoj "zoni interesa", pored podrazumevajuće Ukrajine, vidi Srbiju i Republiku Srpsku, ali i Bugarsku, Grčku, Makedoniju i Crnu Goru. Njemu je izuzetno stalo da Rusija bude ključni "igrač" na Balkanu zbog političkih, ali i ekonomskih i bezbednosnih razloga. Tramp, bar prema prvim reakcijama, nema ništa protiv ovakve podele... Jedino što je u Evropi sporno jeste podela karata na Baltiku. Putin, naime, traži od američkog kolege da kao znak dobre volje i iskrenog prijateljstva povuče sve ofanzivno NATO oružje iz Estonije, Letonije i Litvanije, ali Trampu to nije prihvatljivo... - prepričava izvor lista.

Rusija sve prisutnija u Srbiji

I dok se zvaničnici Srbije nisu oglašavali ovim povodom, urednik portala "Novi standard" Željko Cvijanović ocenjuje da Putin i Tramp neće pregovarati o klasičnoj podeli sveta poput Staljina, Ruzvelta i Čerčila na Jalti 1945. godine.

- Nećemo, dakle, biti deo ruske zone u klasičnom "jaltinskom" smislu, ali će Rusija svakako u Srbiji biti prisutnija kao faktor političkog suvereniteta i vojne neutralnosti Srbije. Dolaze bolji dani za naš narod, ali i za čitav naš region... - naglašava Cvijanović.

On procenjuje da se popuštanjem napetosti između Rusije i SAD ni jedni ni drugi neće povući sa Balkana, ali će se zemljama s ovog područja otvoriti prostor za jačanje suvereniteta.

- Taj prostor zemlje poput Hrvatske i Albanije ne priželjkuju, jer nemaju kapaciteta da ga iskoriste. Ali taj prostor bi mogao da preporodi Srbiju i zemlje koje joj naginju, poput RS, možda i cele BiH, Crne Gore bez Mila Đukanovića i Makedonije - podvlači Cvijanović.

Mi smo na margini

S druge strane, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić smatra da postoje preduslovi za sastanak Putina i Trampa na kojem bi se razgovaralo o podeli zona interesa, ali da mi nismo njihov prioritet.

- Mi moramo biti svesni da postoje i za jednog i za drugog mnogo važnija pitanja od Balkana i Srbije. Tu pre svega mislim na Siriju i Ukrajinu. Ako bi taj eventualni sastanak u budućnosti i ličio na novu Jaltu, Srbija bi bila fusnota. Možda bi se našla na margini tog papira na kome bi crtali nove granice, odnosno sfere interesa Rusije i SAD - objašnjava Jakšić.

Janjić: Najbolje je da im se ne zameramo

Analitičar Dušan Janjić tvrdi da je preraspodela "zona interesa" između SAD i Rusije počela još 2008. upadom ruskih snaga u Gruziju.
- Sledeća faza je bila Ukrajina i pripajanje Krima Rusiji, dok je poslednja faza podela Sirije. Zato smatram da će njih dvojica, pre svega, razgovarati o završetku rata u Siriji. Srbija bar za sada ostaje zemlja koja pripada interesnoj sferi Amerike i najbolje bi bilo da se ne zameramo ni jednima ni drugima - navodi Janjić.

2024 © - Vesti online