Petak 18.06.2010.
13:30
Tanjug

Dačić: Podržite borbu protiv korupcije

Ivica Dačić

On je na skupu o sprečavanju korupcije, koji je organizovala Agencija za borbu protiv korupcije, naveo i da je faza implementiranja zakona mera odlučnosti zemlje za suzbijanje korupcije.


Ministar je naglasio i da je u prethodnom periodu "na žalost često bilo lutanja u primeni usvojenih rešenja".


"Smatram da je zato neophodno održati na najvišem nivou političku podršku svim nadležnim organima i nezavisnim institucijama u primeni mera za borbu protiv korupcije i u zahtevanju odgovornosti za njihovu realizaciju", rekao je Dačić.


On je podsetio da su ključni propisi doneti, naglašavajući i stvaranje specijalizovanih jedinica poput jedinice za finansijsku kontrolu u policiji i nezavisnih institucija i antikorupcijskih tela kao važnog kolektivnog mehanizma.


Dačić je ukazao da je potrebno nastaviti i sa obučavanjem i opremanjem policijskih jedinica za operativno postupanje, naglašavajući da je naročito značajno podržati upotrebu specijalnih istraživačkih metoda i tehnika u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.


Ministar je istakao da je na strateškom nivou potrebno jačati otpornost institucija na sistemsku korupciju, ističući da od učesnika današnjeg skupa očekuje razgovor o zajedničkim obavezama državnih institucija i načinima na koji se mogu obezbediti jednobrazno postupanje prilikom izrade sektorskih i planova integriteta.


On je naglasio i da ne sme biti ni najmanje sumnje u iskrenost namera državnog rukovodstva da suzbije korupciju "inače ni najbolje strategije neće biti od velike koristi i ostaće samo mrtvo slovo na papiru".


Dačić je ukazao i na značaj uspostavljanja dobre saradnje policije i tužilaštva u borbi protiv kriminala i korupcije podsetivši da je to važno i zbog priključivanja Srbije Evropskoj uniji.


"MUP aktivno učestvuje u primeni Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i garantuje naše efikasno delovanje i u realizaciji ovog zadatka", rekao je Dačić.


Skup, u čijem radu učestvuje više ministara i predstavnika međunarodnih organizacija i institucija, predhodno je otvorio premijer Mirko Cvetković.

2024 © - Vesti online