Utorak 22.11.2016.
09:13
Vestionline

Poverljivo: Kako je Francuska planirala bombardovanje u Siriji?

Reuters
Fransoa Oland čuvao poverljiva dokumenta o napadu Francuske na Siriju

Rojters navodi da je tužilaštvo otvorilo istragu o tome da li ostavljanje dokumenata na stolu francuskog predsednika Fransoe Olanda pred novinarima predstavlja kršenje nacionalne bezbednosti.

Istraga se odnosi na članak koji je objavljen u francuskom listu Mond 24. avgusta, u kojem dvojica novinara Žerard Dave i Fabris Lom podsećaju na sastanak sa Olandom pre tri godine, dok je čekao da predsednik SAD Barak Obama odluči da li će pokrenuti vazudšne napade u Siriji.

Članak se kasnije pojavio u knjizi, čiji su autori dvojica novinara, u kojoj govore o periodu od aprila 2012. do jula 2016, kada su se sreli sa Olandom 60 puta.

Oni su naveli da su bili u kancelariji francuskog predsednika, u kojoj su se nalazili dosijei i dokumenta sa oznakom "poverljivo" na Olandovom stolu.

Novinari su napisali da su dokument dobili 30. avgusta, dan nakon što ga je napisao Olandov glavni savetnik za pitanja odbrane.

- U njemu se detaljno opisuje vreme francuskog napada. To je istinski priručnik francuske intervencije - naveli su novinari.

AFP navodi da su njih dvojica napisali u Mondu 30. avgusta da su dobili kopiju dokumenta s oznakom "poverljivo" od predsednika, dok Rojters piše da oni nisu rekli kako su došli do kopije dokumenta.

Francuska agencija navodi, pozivajući se na neimenovane sudske izvore, da je istraga o mogućem ugrožavanju nacionalne odbrambene bezbednosti otvorena na zahtev desničarskog poslanika Erika Siotija. 

2024 © - Vesti online