Utorak 22.11.2016.
03:13
Đ. Barović - Vesti

Reporteri "Vesti" u zatvoru u Nišu (6): Iz dijaspore na robiju

V. Sekulić
Želi da ponovo čita "Vesti" u Bazelu: Sibin Janković

- Kako da ne, naravno da znam za "Vesti", pa redovno sam ih čitao u Švajcarskoj. Moji su ona prva generacija naših u dijaspori, a ja sam otišao sa svega nekoliko godina, 1984. Otac je već zaradio zasluženu penziju, a majka će za nekoliko godina. Znam koliko sam ih nasekirao zbog gluposti u koju sam ušao i najradije bih vratio vreme i sve ispravio, ali to je nemoguće. Ostaje mi još četiri godine i dva meseca i nadam se da ću posle toga što pre zaboraviti ovaj ružni deo života - priča iskreno Sibin. Janković je "zaradio" 13 godina robije zbog više oružanih pljački, počinjenih u otadžbini tokom 2008. godine. Kaže da ga je policija uhapsila posle pljačke pošte kada su on i kompanjon izneli oko 70.000 evra.

Kaže da se ranije nikada nije bio bavio kriminalom, niti je za to imao potrebe.

Gde mi je pamet bila

- Svaku noć vraćam film na sopstvenu glupost. Jednostavno, previše loših stvari se dogodilo u kratkom periodu. Vratio sam se za Srbiju zato što mi je brat umro, a onda se posle sahrane pojavio i taj moj drug iz Švajcarske kome sam dugovao uslugu i počeo da vrši pritisak na mene da mu se odužim i ni sam ne znam kako sam pristao. Gde mi je pamet bila, ali šta da se radi.

Izrađuje duboreze: Nenad Ilić

Sibin ima i dodatni motiv da istraje i eventualno dobije skraćenje robije. Supruga će mu se poroditi do kraja godine. Podmladak je začet upravo iza zatvorskih rešetki, u jednoj od "ljubavnih soba".
Naime, u sklopu zatvora, u borovoj šumi je nekoliko bungalova koji se od banjskih depadansa (izdvojeni deo hotela) razlikuju samo po rešetkama na prozorima.

Izučio novi zanat

Nenad Ilić (40), iz Leskovca, kroz smeh kaže da je "srećno razveden", tako da nije imao potrebe za bungalovima.
Ovaj veb-dizajner i "farmer skanka" bi početkom sledeće godine trebalo da bude pušten na prevremenu slobodu, a u grupi je osuđenika koji su u zatvoru iskoristili šansu da se ne samo dodatno školuju, već i na osnovu novog zanata započnu unosan, pošten biznis. Nedavno mu je svečano uručen sertifikat za poznavanje rada na CNC laserskim mašinama, a nemačka nevladina organizacija Help planira da mu donira veći deo novca za kupovinu jedne takve.

Fabrika skanka

Nenad Ilić je završio na robiji dugoj pet i po godina zbog laboratorije industrijske marihuane - skanka. Prema medijskim izveštajima, policija je otkrila kompletno opremljenu laboratoriju za proizvodnju marihuane, 1,5 kilograma osušene marihuane i 250 saksija sa zasadom ove droge, ukupne vrednosti oko 100.000 evra. U laboratoriji je pronađeno oko 60 reflektora, ventilacioni sistem, vodovodni sistem (kap po kap), uređaji za održavanje temeperature, raznovrsna hemijska sredstva za tretiranje droge, navedeno je u saopštenju.

- Verovali mi na reč ili ne, tek u taj "posao" sam ušao iz puke radoznalosti. Nikada pre toga nisam pušio "travu". Ali, drugar je doneo stabljiku i rekao: "Ovo ti je skank", a ja odgovorio doslovce: "A?". Onda sam preko interneta pronašao uputstva kako se od svega pravi "biznis" i radio sam ga oko pet godina - veli Nenad Ilić.

- Od ove organizacije smo dobili tri CNC mašine: jednu za "vez drveta", a dve za sečenje laserom. Dobio sam sertifikat za rad u programima Korel i Autoked 2d i 3d, ali sam dosta stvari i prethodno poznavao, tako da sada, da ne budem lažno skroman, nema šta ne mogu da napravim u drvetu - priča Ilić i pokazuje brojne predmete - duboreze koje je uradio.

Između ostalog, tu je i veliki grb Srbije, razne aplikacije na ukrasnim čuturicama ili kutijama za vino, delovi ikonostasa...

- Planiram da radim ekskluzivniji nameštaj, a kuhinje u ovako urađenom duborezu su na posebnoj ceni u inostranstvu. Jedna košta i do 20.000 evra, tako da će to meni biti relativno jednostavan, a vrlo unosan posao - veli Ilić.

Dva sata ljubavi

Supružnicima je dozvoljeno da borave u "ljubavnoj sobi" na svakih mesec dana po dva sata. U sobi je bračni krevet, dve stolice i sto, toalet s bojlerom. Ove prostorije dobile su i panik-tastere posle ubistva koje je 2014. godine počinio osuđenik Ivan Milovanović (37) koji je zadavio bivšu suprugu Bojanu Bačević (27) tokom posete u "ljubavnoj sobi".

- Osuđenicima jednom mesečno mogu da dolaze najbliži rođaci i deca, a pravo na posete supruga ili vanbračnih žena ostvaruju samo oni koji to zasluže disciplinom i zalaganjem - ističu u zatvorskoj upravi.

Skamenjen ispred izloga

U slučaju dobrog ponašanja osuđenici se iz zatvorenog prebacuju u poluotvoreni deo zatvora gde dobijaju i niz pogodnosti, uključujući i mogućnost da jednom mesečno izađu u grad preko dana, ili da odu kući za vikend.

- Prvi izlazak je na osam sati, ali bukvalno ti to vreme prođe u trenutku. Sećam se kada sam prvi put izašao u grad da sam ostao skamenjen ispred jednog izloga. Gledam u sebe i ne prepoznajem se. Vidim ostarelog čoveka, a ne sebe. U zatvoru imamo ogledala, ali nisu velika, pa bukvalno dok traje robija nemate mogućnost da vidite celog sebe - priznaje Ilić.

SUTRA - Reporteri "Vesti" u zatvoru u Nišu (7): Đole smrt - Ubio bih ponovo

2024 © - Vesti online