Petak 18.06.2010.
11:53
Tanjug

Streljan po sopstvenoj želji

Roni Li Gardner nad kojim je izvršena smrtna kazna streljanjem

Smrtna kazna streljanjem je izvršena nad 49-godišnjim Ronijem Lijem Gardnerom koji je osuđen zbog više kriminalnih dela. Godine 1985. ubio je jednog tužioca, posle čega je pobegao iz zatvora gde je bio zbog ubistva koje je počinio 1984.

Gardner je sam odabrao streljanje kao način pogubljenja. Pogubljenje je izvršio petočlani streljački vod, a osuđenik je bio postavljen na stolicu i prekrivena mu je glava.

Smrtna kazna i dalje postoji u pojedinim američkim državama, ali se uglavnom izvršava smtonosnom injekcijom, što je praksa i u Juti od 1984. Streljanje je kao način pogubljena u Juti od daleke 1850. izabralo čak 40 od ukupno 49 pogubljenih osuđenika.

Današnje pogubljenje, nazvavši ga „varvarskim“, kritikovali su mnogi američki mediji jer se trenutak upucavanja čuje, ali agencije navode da u tom momentu u zatvoru nije bilo nikakvog reagovanja, sem što je porodica koja je bila ispred zatvora čula pucnje.

Slučaj Gardner je punio lokalnu štampu jer se osuđenik obraćao svima sa molbama da smrtna kazna bude zamenjena doživotnom robijom, a čak je u sredu bilo najavljeno i njegovo direktno telefonsko uključenje u živi program čuvenog Larija Kinga na televiziji CNN, koji je u poslednjem trenuku zabranila vlast u Juti.

2024 © - Vesti online