Petak 18.06.2010.
09:52
Tanjug

Vlada otpušta 8.000 činovnika

Otpuštanje skoro 8.000 državnih službenika propisuju zakoni o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj i lokalnoj administraciji, čije je izmene i dopune usvojila Vlada.


Donet je i Predlog zakona o penzijskom osiguranju što je, uz ubrzanu racionalizaciju administracije, MMF postavio kao uslov za povlačenje četvrte rate kredita.


Predloge zakone koji predviđaju maksimalan broj zaposlenih u administraciji Vlada je donela još krajem prošle godine u dogovoru sa MMF-om i do sada je u dva navrata dočekala delagaciju iz Vašingtona sa nezavršenim poslom.


Prema ranijim računicama, zakoni predviđaju da bez posla u republičkoj administraciji ostane 2.224, a u lokalnoj 5.648 činovnika.


Tokom poslednjeg boravka MMF je postavio uslov da se racionalizacija ubrza zbog čega je Vlada usvojila izmene i dopune tih zakona.


"Svi budžetski korisnici su u obavezi da do septembra donesu plan angažovanja zaposlenih na određeno vreme, koji ne sme da bude veći od 10 odsto u odnosu na ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme u državnim organima", rekao je ministar trgovine Slobodan Milosavljević.


Prema njegovim rečima, isplata zarada će se od septembra vršiti samo za broj zaposlenih i angažovanih lica u skladu sa odlukama Vlade.

2024 © - Vesti online