Petak 18.06.2010.
09:32
Srna

Srbija šalje policajce-diplomate u svet

"Novosti“ pišu da je plan da se policijske "diplomate" pošalju najprije u zemlje bivše SFRJ, a zatim i u svetske prestonice u kojima postoji potreba za aktivnom i brzom policijskom saradnjom sa Srbijom.

"Oficiri za vezu" sa inostranim policijama biće razmeštani u srpska diplomatsko-konzularna predstavništva, a glavni zadatak im je razmena informacija u borbi protiv organizovanog međunarodnog kriminala.

Zbog ekonomske krize, prošle godine se odustalo od budžetskog finansiranja policijskih "ambasadora", ali će taj projekat sada biti plaćen iz resornog budžeta MUP-a.

Dok policijski atašei tek kreću, ekonomske diplomate će do kraja meseca popuniti svoju mrežu. Od 28 izabranih ekonomskih "ambasadora" u svet je do sada otišlo njih 25, a do kraja meseca "privredni lobisti" trebalo bi da otputuju još u Bukurešt, Rim i Čikago.

U kabinetu ministra ekonomije Mlađana Dinkića "Novostima" je rečeno da je počela i velika ofanziva koja bi trebalo da rezultira ulaskom investitora sa svih meridijana na tržište Srbije.

"U Ministarstvo su već počeli da pristižu prvi predlozi i ideje ekonomskih ambasadora. Naš stručnjak, koga smo poslali u Skoplje, već je `snimio` da bi `Ikarbus` mogao da obnovi vozni park u tamošnjem gradskom prevozu", rekli su "Novostima" Dinkićevi saradnici.

Prvi zadatak ekonomskih diplomata je da se povežu sa privrednom, političkom i ekonomskom elitom u zemlji domaćinu, drugi je da svojom inicijativom privuku što više privrednika koji bi pokrenuli proizvodnju u Srbiji namenjenu izvozu, a treći da pronađu pogodna tržišta za plasman proizvoda iz Srbije.

2024 © - Vesti online