Petak 18.06.2010.
08:11
Novosti, Blic

Legija iz zatvora naručuje likvidacije?

Legija na suđenju

Braća Aleksandar i Miloš Simović, osuđeni pripadnici "zemunskog klana", od kojih je prvi u zatvoru, a drugi do 10. juna bio u bekstvu, poslednjih meseci čuli su se svake večeri posredstvom internet-mreže i "Skajpa", saznaju "Novosti". "Novosti“ pišu da su na ovaj način razmenjivali ne samo poruke, već i naloge Milorada Ulemeka Legije.

Ko je i kako omogućio Aleksandru Simoviću, koji je na izdržavanju kazne u požarevačkom zatvoru "Zabela", da svake večeri ima pristup Internetu - predmet je istrage. Očekuje se da o ovome dosta kaže i Miloš Simović, kod koga je prilikom hapšenja na srpsko-hrvatskoj granici, kod Bajakova, pronađen laptop i modem za bežični pristup Internetu.

Do ovakvih informacija došli su hrvatski istražni organi. Sada je pitanje da li je Aleksandar Simović u "Zabeli" imao pristup nekom računaru ili je za "konekciju" sa bratom koristio savremene mobilne telefone.

Braća po krvi i poslu: (S leva na desno) Aleksandar Simović, Miloš Simović, Dušan Spasojević i Vladimir Milisavljević Budala

"Blic" danas piše da se Ulemek od maja 2004. godine, kada se predao srpskoj policiji, nalazi u samici bloka "Hajat“ u Okružnom zatvoru u Beogradu. Izlazi sam u šetnju, hrana mu se donosi u ćeliju i nema kontakt sa ostalim zatvorenicima. Sagovornik iz zatvora kaže da uprkos tome Legiji nije problem da iz zatvora naručuje ubistva.

"Za to postoji bezbroj načina. On ima dozvoljene posete, porodične i službene, a poruku može da pošalje i šifrovano, tako da ni onaj koji je prenosi ne zna o čemu se radi", rekao je izvor "Blica“ uključen u istragu ubistva Vukojevića, a koji je upoznat i sa iskazom Sretka Kalinića hrvatskoj policiji.

On navodi da je, prema zakonu, zatvorskoj upravi zabranjeno da nadzire službene razgovore pritvorenih, što njima omogućava da šalju poruke u spoljni svet.

"Legija je tako i poslao naređenje o ubistvu policijskog specijalca koji je vodio akciju u Meljaku, da bi se osvetio za ubistvo Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića. U izjavi Sretka Kalinića hrvatskoj policiji, Legija je imenovan i kao naredbodavac ubistva Vukojevića, svedoka saradnika u postupku protiv zemunskog klana. Vukojević, šef Spasojevićevog obezbeđenja je brutalno likvidiran 3. juna 2006. iz osvete zbog svedočenja, ali i zbog novca“ zemunaca“, koji je ostao kod njega. Radi se o velikoj sumi, koja je bila potrebna Legiji zbog finansiranja troškova suđenja, a i "zemuncima“ kako bi nastavili skrivanje", kaže izvor "Blica“ i navodi da je policija na uviđaju u Vukojevićevom dvorištu, iskopala jednu kesu sa novcem.

2024 © - Vesti online