Ponedeljak 21.11.2016.
00:11
Đ. Barović - Vesti

Mafija čerupa Vojsku

A. Čukić
Poslednja briga: Srpski vojnici
Ministarstvo odbrane Srbije je saopštilo da je krađa utvrđena prilikom "redovne kontrole stanja materijalnih sredstava, naoružanja i municije u skladištima garnizona Beograd", te da je odmah formirana Komisija koju će činiti Vojno obaveštajna agencija (VBA), Vojna policija i Tužilaštvo.
Portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić kaže za "Vesti" da zbog istrage ne može da iznese više detalja.
- Ostavićemo Komisiji da ispita čitav slučaj, a javnost će blagovremeno biti obaveštena - kaže kratko Krivokapić.
A. Čukić

Strah od protesta

Aleksandar Radić kaže da je veoma čudno i to što je Ministarstvo odbrane najpre stavilo na svoj sajt saopštenje u kome je prozvalo Vojni sindikat Srbije (VSS) koji najavljuje protest u Beogradu za 27. novembar, da bi tu informaciju preko noći obrisali.

- Umesto tog saopštenja, pojavljuje se vest o krađi oružja. Očigledno se tu dešavaju neke čudne stvari - kaže Radić.
Inače, VSS je saopštio da komandanti zastrašuju sankcijama njihove članove, iako protest u vojsci za razliku od štrajka nije zabranjen.

U saopštenju Ministarstva odbrane se navodi i da su zbog ove pljačke već preduzeti koraci, te će u Planu opremanja za 2017. biti obezbeđena značajna sredstva za nabavku opreme koja će omogućiti pojačan video nadzor takvih objekata, koji će biti uvezani s centralizovanim sistemom elektronskog nadzora.
A. Čukić

Uigrani kanali do
Bliskog istoka

Nekadašnji predsednik Vojnog suda Đorđe Trifunović kaže da je procedura istrage u ovakvim slučajevima veoma jasna, te da će rezultirati krivično pravnom odgovornošću ne samo onoga ko je to oružje ukrao, već i onoga ko je bio nadležan da ga čuva.
- Lopovi su se odlučili na najisplatljiviji vid krađe, a to su pištolji koji relativno lako mogu da se prodaju. Automatske puške se po pravilu čuvaju za prodaju u inostranstvu: od Evrope, preko Afrike do Bliskog Istoka. Postoje već uigrani ilegalni kanali trgovine oružjem sa Balkana - naglašava Trifunović.

Upravo ovaj deo saopštenja je za vojnog analitičara Aleksandra Radića najsumnjiviji.

- Krađa u vojsci je bilo i ranije, ali zbog čega se od vesti za crnu hroniku stiglo do nabavke nove opreme. Meni to liči da neko treba da opravda svoju nabavku, pa se sada traži opravdanje za potrošen novac. Vojni sindikat odranije ukazuje na ozbiljan problem u nenamenskom trošenju sredstava iz budžeta - tvrdi Radić.

I drugo sagovornici "Vesti" ističu da su se krađe u vojsci i do sada dešavale, ali su za razliku od Radića uvereni da je zbog količine oružja i municije nestale iz magacina reč o krađi koja je unapred bila dogovorena sa poznatim kupcem iz sveta ilegalne trgovine oružjem.

- Nije ovo ni prva ni poslednja krađa oružja u Vojsci, ali činjenica da je ukradeno ovoliko oružja i municije govori da je kupac bio poznat, a oružje je verovatno već isporučeno, jer je u pitanju vruća roba koju niko ne želi da previše dugo čuva - ističe general u penziji Miloš Đošan.

A. Čukić

Diletanti vode odbranu

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš tvrdi da je krađa oružja iz vojnog magacina poslednji signal premijeru Srbije da napravi rez u bezbednosnom sektoru.

- O čemu pričamo, ako skladišta oružja i municije u Srbiji nisu maksimalno obezbeđena? Pre samo nekoliko nedelja pronađen je arsenal oružja kod porodične kuće premijera Srbije. Zatim je oružje pronađeno i u nekom automobilu, pa kod Apatina... Bukvalno je poslednji trenutak da premijer preseče stvari i započne ozbiljne promene u bezbednosnom sektoru - ističe Dragaš.

Aleksandar Radić krađu vojnog oružja ocenjuje kao skretanje pažnje na, kako tvrdi, nekompententnost ljudi koji upravljaju sistemom odbrane.

- Događaji u Crnoj Gori oko izbora, a zatim pronalazak nekoliko arsenala i ova krađa izazivaju utisak da se mnogo toga ružnog i nekontrolisanog događa van očiju javnosti. Previše je za kratko vreme događaja u kojima je osnov automatska puška i to nije dobro - ističe Radić.

2024 © - Vesti online