Nedelja 20.11.2016.
17:08
Tanjug

"Srpskoj da se vrati ono što je Bosna otela"

Tanjug
Neprihvatljivo svako kršenje Dejtonskog sporazuma: Milorad Dodik

Dodik je na konferenciji za novinare istakao da Srpska podržava Dejton sa "stanovišta slova, a ne duha tog sporazuma", kao i da je zaustavila ekspanziju i veoma "kancerogeno" širenje teorije o duhu Dejtonskog sporazuma, prenosi RTRS.

- Uspevamo da vratimo poziciju poštovanja slova Dejtonskog sporazuma u BiH i to će biti naša politika i dalje, imajući u vidu da su visoki predstavnici, zaduženi da provode slovo Dejtona, kršili međunarodno pravo u više navrata i učinili krivična dela međunarodnog karaktera prenoseći nadležnosti na nivo BiH i kršeći prava stečena Dejtonskim sporazumom - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srpska će ostati privržena tome da je formiranje BiH kao konfederalno-federalne zajednice dva entiteta i tri konstitutivna naroda omogućilo da ta zemlja stupi u mirovnu fazu.

- Nikada nećemo dozvoliti da razni međunarodni mešetari nametnu priču o duhu Dejtona koja je koštala srpski narod mnogo. Naša politika podrazumeva da prvo zaustavimo te transfere i onemogućimo zloupotrebe Dejtonskog sporazuma - rekao je Dodik.

On je naveo da će Srpska tražiti da se svih 83 nadležnosti koje su otete i odnesene na nivo BiH dovedu u sklad sa Dejtonom.

- Svako kršenje Dejtona za nas je apsolutno neprihvatljivo. Došlo je vreme da se na demokratski način sve uredi. Dejtonski sporazum je uredio da BiH može samo da se kreće u skladu sa sporazumom dva entiteta, što mora biti ustavni osnov za svako rješenje. Sve ostalo je neustavno, od suda, tužilaštva i mnogo čega - rekao je Dodik.

Kako je rekao, neustavne stvari u BiH odraz su nasilja međunarodne zajednice i pohlepe bošnjačke političke elite, koja je bila spremna da sve učini da devastira Srpsku.

- To podrazumeva da iz Ustavnog suda odu strane sudije - rekao je Dodik dodajući i mnogo toga što ćemo pokušati u narednom vremenu.

Predsednik Srpske je rekao i da je Dejtonski sporazum kontinuitet međunarodnog subjektiviteta Republike Srpske, koja je u taj sporazum unela svoju teritoriju i efikasnu vlast.

- Činjenicom da smo potpisali sve anekse tog sporazuma mi smo ključni faktor tog sporazuma - zaključio je Dodik.

2024 © - Vesti online