Petak 18.06.2010.
01:08 >> 22:21h
Tanjug

Italija gura Srbiju ka Evropskoj uniji!

Armando Varikio

Ambasador Varikio je u intervjuu za sutrašnje beogradske "Večernje novosti" poručio da Italija nastavlja da svim snagama u Briselu "gura" evropske integracije Srbije i čestitao njenim građanima i rukovodstvu na najnovijem koraku prema EU.


Ambasador Italije je potvrdio da će ta država među prvima ratifikovati ŠP i da je vlada u Rimu već pripremila sve što je potrebno za takvu odluku koja će dobiti jednoglasnu podršku u nacionalnom parlamentu.


Varikio je kazao da u EU postoji želja da u najuspešnijoj regionalnoj integraciji u svetu bude više država-članica od postojećih 27, i naglasio da je najbolji recept za one zemlje koje žele da postanu deo Unije da naporno rade kako bi u trenutku formalnog priključenja bile potpuno spremne da postanu ravnopravni član.


Italijanski ambasador je rekao da je za dobijanje statusa kandidata za Srbiju najvažnija odlučnost da nastavi sa unutrašnjim reformama što će sve učiniti mnogo lakšim i bržim.


Na pitanje da li će rešavanje problema Kosova i Metohije biti najveće iskušenje za Srbiju u daljem procesu integracija, odnosno da li će priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti južne pokrajine biti "isporučeno" Srbiji kao uslov za ulazak u EU, Varikio je rekao "da ne bi upotrebio reč priznanje", "ali da se rešenje za Kosovo mora pronaći jer mi u Evropi ne želimo da taj konflikt postoji."


Na pitanje da li su sve češći signali da Beograd mora da uspostavi dobrosusedske odnose sa Prištinom zapravo zahtev da se indirektno prizna odcepljenje Kosmeta, Varikio je odgovorio da je "važna suština, a ne tehničko-pravni aspketi".


Varikio je ocenio da se nada da će pošto Međunarodni sud pravde bude dao konsultativno mišljenje o Kosmetu biti moguće ponovo započeti dijalog.
Ambasador Varikio je, pored ostalog, potvrdio da će italijanski premijer Silvio Berluskoni posetiti Srbiju do kraja ove godine.

2024 © - Vesti online