Subota 19.11.2016.
20:50
informer.rs

Putin zapretio Zapadu: Uništićemo NATO raketni sistem u Evropi

Reuters
Rusija će neutralisati svaku pretnju: Vladimir Putin

Obraćajući se ruskim generalima i predstavnicima vojne industrije u Sočiju, Putin je naglasio da vojska mora da uradi sve što je potrebno da zaštiti zemlju.

- Naš cilj je da efektivno neutrališemo svaku vojnu pretnju ruskoj bezbednosti, uključujući i onu koju predstavlja NATO strateški antibalistički raketni odbrambeni sistem, zatim da se suprotstavimo svakom podsticanju globalnog napada, kao i ratu informacijama - rekao je Putin.

Jača Rusija, jači svet

Prema njegovim rečima, ruska armija ima zadatak i da sačuva stratešku ravnotežu snaga u svetu.

- Upravo očuvanjem balansa u svetu sprečen je veliki vojni konflikt suprotstavljenih blokova tokom Hladnog rata - podsetio je ruski predsednik.

Zbog svega, Putin je najavio da će Rusija nastaviti da razvija naprednu vojnu tehnologiju kako bi se zaštitila.

- Vodeće svetske sile trenutno koriste najnaprednija naučna saznanja za pravljenje oružja. Između ostalog, koriste lasersku tehnologiju, hiperzvučne tehnologije i robotiku. Rusija takođe sprovodi takva istraživanja - naveo je Putin.

Neko drugi krši pravo...

On je, međutim, naglasio da Rusija, iako proizvodi napredno naoružanje, striktno sledi međunarodne obaveze, za razliku od nekih drugih zemalja.

- Neke druge nacije, kao što svi znamo, poništile su prethodno potpisane sporazume. To je bio slučaj sa sporazumom o antibalističkoj raketnoj odbrani - istakao je Putin.

U pitanju je sporazum o antibalističkim raketama potpisan između SAD i SSSR 1972. On je i jednu i drugu stranu ograničavao na 100 antibalističkih raketa. Sporazum je bio na snazi sve do 2002, kad je tadašnji američki predsednik Džordž Buš Mlađi rešio da ga suspenduje.

Odmah posle toga NATO je počeo da postavlja svoj raketni štit po Evropi, a u maju je aktiviran u Rumuniji, baš u blizini granice s Rusijom. Alijansa tvrdi da je u pitanju odbrana od mogućeg napada Irana balističkim raketama, međutim, Moskva veruje da je NATO raketni sistem usmeren protiv Rusije.

2024 © - Vesti online