Subota 19.11.2016.
20:31
sputniknews.com

"Kad god Americi zafali novca, Arapi odmah kupuju oružje"

wikipedia.org/U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Samuel Rogers
Da li je Kataru zaista potrebno toliko aviona: Američki lovac F-15 (Foto: Ilustracija)

U saopštenju Agencije se pominje da "taj aranžman jača spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost SAD, povećavajući nivo bezbednosti prijateljske države i jačajući strateški važne odnose… dok će isporuka aviona povećati mogućnosti Katara da se odbrani u slučaju napada sa zemlje i u vazduhu. Katar će koristiti taj potencijal kao sredstvo za obuzdavanje regionalnih opasnosti i jačanja svoje odbrane".

Ko je, bre, Katar, i ko su mu neprijatelji?

Međutim, pitanje koje se samo nameće je da li ta mala arapska država uopšte zna ko su njeni neprijatelji? Na to pitanje za Sputnjik govori Mosiba Naimi, iranski politikolog, arabista, generalni direktor iranskog vojnog časopisa "El Vafag", koji se sa druge strane pita - šta zapravo znači kada SAD naprave tako ozbiljan ugovor sa zaista malom državom Persijskog zaliva?

- Svaki put kada je Americi potreban novac, oni praktično sami nameste odgovarajuće okolnosti, pa naruče u ime drugih, a onda zarade novac. To nije prvi put da se to dešava. Prošle godine su na sličan način napravili ugovor sa Saudijskom Arabijom vrednosti između 12 i 30 milijardi dolara. Svetskoj javnosti se prezentuje da su države Persijskog zaliva same tražile toliko oružja kako bi mogle da se brane od nekakvih (nejasnih) opasnosti, a zapravo se radi o tome da je američkoj namenskoj industriji potreban novac.

Teroristi i SAD, to su drugari

Ko ne poznaje dobro geografiju, može da pogleda na karti gde se nalazi Katar i veličinu te države. Onda postaje vrlo interesantno - šta će tako maloj državi toliko aviona lovaca? Iranski politikolog Mosiba Naimi objašnjava da su se u poslednje vreme Katar i Saudijska Arabija svojim delovanjem zamerili okolnim arapskim državama, a dodatno raspiruju konflikte naručujući oružje od Amerike. Inače, Katar i Saudijska Arabija aktivno pomažu terorističke organizacije širom sveta (naravno, najviše u svom okruženju) i fondaciju porodice Klinton, što tek ponekad uspeju da pomenu nerežimski mediji u SAD...

- Uz sve to, oni to rade vrlo nepromišljeno i ne postižu željeni efekat. Ali, mislim da ukupno gledano, čak i tako velika narudžbina aviona lovaca neće poboljšati situaciju u regionu. Maleni Katar će se "do zuba" naoružati, a to može samo da vodi daljoj eskalaciji problema.

Amerikanci seju strah, a ne sigurnost

Iranski stručnjak dodaje da je taj ugovor zapravo način da se SAD domognu arapskih dolara zarađenih od prodaje nafte.

Ne bi trebalo zaboraviti ni činjenicu da je jedini pravi saveznik Amerike u regionu zapravo Izrael i da te male monarhije Persijskog zaliva, ni Katar, ni Kuvajt, neće dobiti najmodernije oružje. U svakom slučaju, isporuka aviona F-15 Kataru neće, kao što stoji u izjavi američke Agencije za saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti, "povećati nivo bezbednosti Katara", već će samo posejati strah i zabrinutost u regionu i napuniti džepove američkim prodavcima oružja.
 

2024 © - Vesti online