Četvrtak 17.06.2010.
21:54
Vestionline

Ruska medalja Dobrici Ćosiću

Aleksandar Konuzin dodeljuje medalju akademiku Ćosiću

"Poslanik od naroda, političar, prvi čovek nove Jugoslavije, to su stepenice njegovog uspona. Bez obzira na trenutnu ulogu koju je igrao, uvek je bio veran sebi, služio je svom narodu, branio svoju pravdu", rekao je Konuzin.


Činjenica da se ovde nalaze lideri vladajuće koalicije, ali i opozicije, govori o tome da Dobrica Ćosić uživa sveopšto prizanje, ocenio je u Konzin.

Govoreći o Ćosiću, kao književniku, Konuzin je istakao da je on, kao niko drugi, oslikao srpski nacionalni mentalitet i istorijsku dramu naroda.


"Samo veliki narod može da odoli iskušenjima, koja su se dešavala Srbiji, od stradanja u Prvom svetskom ratu do NATO bombardovanja", istakao je Konuzin.


Ćosić se zahvalio na medalji, koja mu je uručena na osnovu ukaza predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva, i istakao da je prima u ime svih antifašista i žrtava srpskog naroda u Drugom svetskom ratu.

Dobrica Ćosić


"Ubeđen sam da je uslov opstanka i napretka srpskog naroda da više ne ratuje ni za kakve ideje i ni za čije interese. Ni kap srpske krvi ne sme da kane van svoje napadnute kuće", poručio je Ćosić.


Klanjam se borcima i žrtvama antifašističkog rata, svim patriotama bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost i ubeđenja, rekao je Ćosić i najavio da će medalju koja mu je uručena sutra odneti u Vojni muzej. "Ona pripada svim srpskim antifašistima", zaključio je Ćosić.


Svečanoj ceremoniji dodele medalje u Ambasadi Rusije prisustvovao je predsednik Srbije Boris Tadić, patrijarh srpski Irinej, ministri u Vladi Srbije Ivica Dačić, Vuk Jeremić, Nebojša Bradić, kao i predsednik DSS Vojislav Koštunica, predsednik SNS Tomislav Nikolić i potpredsednik SRS Dtagan Todorović.

2024 © - Vesti online