Subota 19.11.2016.
14:16
Vestionline, Sportifico

"Novak je za mene Nemac"

Reuters
Kaže da je to zbog Novakove perfektne organizacije kada su u pitanju obaveze

Doktor Četojević je u autorskom tekstu za sajt Sportifico jedan deo posvetio i objašnjavanju kako je radio sa Đokovićem. Taj deo prenosimo u celosti i bez izmena.

"U ljudskoj je prirodi da se kratkoročno razmišlja. Moj drugar kaže: "Kad bi čoveku ponudio da izabere 10.000 dolara sada ili milion za godinu dana, kad završi neki posao, on bi rekao: Daj ti meni odmah 10.000, a za godinu dana ko zna šta sve može da se desi“.

Tako je i sa ishranom - bez dugoročnog razmišljanja, bez vizije i pitanja "zašto to radim". A u prvom delu teksta spomenuti odnos prema hrani zaista je prava investicija i na kratke i na duge staze.

Novak je u tom smislu odskakao od većine. On je veoma bistar i traži odgovore i rešenja za sebe. Ja sam se šalio s njime i govorio sam mu da je za mene on Nemac, po svojoj odgovornosti prema sebi.

Mi se dogovorimo nešto, on to odradi u celosti i kaže da li mu prija ili ne prija tek kada nešto stvarno iskusi. Dakle, on je istrajan u ideji - nešto pokušava duže vreme.

Generalno govoreći, mi smo temperamentan narod i "reaction" je kod nas dominantan, odmah dajemo svoje mišljenje i lako uđemo u vatru, a Nole je većinom bio u "respond" fazi - sačeka nekoliko dana i radi disciplinovano, pa tek onda komentariše je li vredelo ili nije.

Đoković je pred sobom imao jasan cilj, da postane najbolji na svetu, a nije znao kako da dođe do njega - bio je istovremeno i suviše blizu i suviše daleko. Postoji jedan fini izraz koji je kod nas pomalo zaboravljen - "vispren". E, takav je Novak, vispren je, brzo uči, funkcionalno upotrebljava znanje.

To se vidi kad razgovaraš s ljudima, ono kad kažu "ima bistre oči". Neprestano je učio i radio, i besprekorno je organizovao svoje vreme. On ne preskače trening nikada - tri lopte, tri lopte. I inače u svim poljima života pobede oni koji su organizovaniji, ne nužno i bolji, već dobrom pripremom iskoriste svoj maksimum. Novakov odnos prema sebi je onaj pravi.

Đoković je imao pozitivni pristup prema hrani, to je verovatno i najveća promena koju smo ostvarili - smiri misli, pomoli se, nastavi dalje. Oko uspešnih sportista ima mnogo ajkula, svako hoće deo kolača i svako razbija koncept - moraš da budeš čist i da se ponašaš poput onog lava.

On je jeo po mojim preporukama, kompenzovao je neke nedostatke i naučio je brojne stvari tokom tih godinu dana zajedničkog rada.

Dešavalo se i Novaku da napravi kiks. Oči mu gladne i nešto pojede, neki biftek, pa ujutru slab trening, i onda kaže: "Što sam ono sinoć?". Ali on je mudar i uči na sopstvenim greškama”.

2024 © - Vesti online