Petak 18.11.2016.
19:43
Vestionline, N1info.com

Erikson izabrao Srbiju za lansiranje novog projekta

youtube.com
CBIO sistem tarifiranja u realnom vremenu (Foto: Ilustracija)

Za "N1" direktor Eriksona je govorio o promenama koje donosi digitalizacija i o poslovnom okruženju u Srbiji.

Erikson je već 20 godina u Srbiji, a od ove godine donosi novo rešenje u oblasti telekomunikacija, platformu CBIO. Šta to donosi korisnicima?

- To je rešenje koje omogućava mobilnim operaterima da u osnovi pojednostave naplatu usluga, odnosno naplatu u realnom vremenu. To je velika promena i za korisnike. Zahvaljujući tom rešenju, operateri lansiraju nove usluge u mnogo kraćem periodu i mogu da ih kombinuju. Tako, na primer, dobijate jedinstven račun za mobilnu i fiksnu telefoniju, internet i kablovski tv program - navodi Pasarela.

Analize su pokazale da će do 2020. godine 70 odsto sadržaja ljudi gledati na mobilnim uređajima. To ne znači da će TV program nestati, nego će biti intergrisan u novi sistem i možemo videti da medijske kompanije kupuju operateri, to je jedan novi "eko sistem", u kojem će oni raditi zajedno i ponuduti zajednički proizvod.

Na pitanje da li proces digitalizacije znači i da će, kako govore neka istraživanja, u narednih pet godina 50 odsto radnih mesta biti izgubljeno i da li postoji strategija za rešenje tog problema, Pasarela kaže da tu ne možemo da govorimo o strategiji, a ono o čemu možemo da razgovaramo jeste koji će poslovi nestati, a koja su to nova zanimanja koja će ih zameniti.

- Pogledajte šta se danas događa. Nastale su dve velike kompanije - Uber i Airbnb. Prva je zamenila taksi službu, a da nije imala nijedno vozilo, preko druge nalazite smeštaj svugde u svetu, a da firma nije vlasnik nijedne jedine sobe. Nove tehnolgije, internet stvari, 5G, cloud tehnologija, sve će to stvoriti nova radna mesta, nove poslove, a u istoriju poslati one kojima su zamena aplikacije - kaže on.

Da li to znači da moramo svoja znanja da menjamo onoliko brzo koliko se menja i tehnologija?

- Mislim da tempo promena kakav vidimo danas nikada pre nije zabeležen. Svako od nas mora da ima u sebi preduzetnički duh, u smislu toga da moramo stalno da učimo i usavršavamo se -rekao je on.

U Srbiji ste 10 godina, kako biste ocenili uslove za poslovanje u ovom trenutku?

- Brojne su promene, u poslednje vreme povećane su strane investicije, za strane kompanije sada je mnogo bezbednije ulaganje u Srbiji, u smislu da postoiji regulatorni okvir. Verujem ipak da još dosta posla mora da se uradi, sa institucijama, da se omogući mladima da uđu u biznis, nađu posao. Mislim i da usvajanje evoprskih propisa treba da bude brže.

2024 © - Vesti online