Petak 18.11.2016.
18:19
Vestionline, Index.hr

Obama iz Evrope poslao poruku Trampu oko njegovih odnosa sa Putinom

Reuters
Tokom razgovara u Berlinu domaćini su želeli da čuju da se SAD neće udaljiti od Evrope

Tokom predsedničke kampanje Tramp je doveo u pitanje sam "sigurnosni štit" američkih saveznika koji pod NATO-om traje već punih 70 godina.

Nije se libio ni da poruči da će se povući iz Pariškog sporazuma o klimi ili nuklearnog sporazuma s Iranom, a bojazan je izazvao i zbog izrazite sklonosti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu koji je anektirao ukrajinski Krim i umešao se u sukob na istoku Ukrajine te pruža vojnu podrškusirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu.

Na razgovorima u Berlinu nervozni evropski partneri željno su od Obame želeli da čuju da se SAD neće udaljiti od Evrope. Obama i čelnici Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke i Španije "složili su se oko potrebe da zajedničkim snagama rade kako bi transatlantska agenda išla napred".

To između ostalog znači i "pobrinuti se da se sukobi u Siriji i istočnoj Ukrajini okončaju diplomatskim putem", stoji u saopštenju Bijele kuće.

Čelnici su istaknuli "važnost nastavka saradnje kroz vojne institucije, uključujući i NATO".  Osvrnuvši se na Siriju i ukrajinsku krizu, Obama je izrazio nadu da će Tramp "biti voljan suprotstaviti se Rusiji tamo gde zastranjuje i odstupa od naših vrednosti i međunarodnih normi".

Kazao je da je Rusija vojna supersila s "uticajem po celom svetu" i upozorio Trampa da ne podlegne iskušenju da s "Rusijom sklopi neke dogovore" koji bi mogli "u pogodno vreme" naštetiti malim zemljama.

Obama također nije zaboravio istaknuti i važnost ujedinjene Evrope i pozvao čelnike da ne uzimaju "zdravo za gotovo" transatlantske veze izgrađivane tokom više decenija.

- EU je i dalje jedno od najvećih političkih i ekonomskih dostignuća na svetu koje se ne sme uzeti zdravo za gotovo - rekao je Obama. Po njegovom sudu, "dostignuća kojima smo svedoci na kontinentu, za razliku od podeljene Europe u prošlom veku, nas podsećaju koliko je važno da zajedno radimo".

Napuštajući Berlin, kako bi u Limi učestvovao na samitu azijsko-pacifičkih lidera, Obama je posebne reči hvale uputio kancelarki Angeli Merkel i pritom priznao da će "na svojim ramenima nositi težak međunarodni teret".

- Želio bih kad bih joj taj teret mogao malo olakšati. Ali snažna je ona - kazao je Obama prilikom šeste službene poseta Nemačkoj.

2024 © - Vesti online