Petak 18.11.2016.
17:53
Vestionline, Jutarnji.hr

Baltičke države u strahu od Moskve

commons.wikimedia.org/DmitriyPichugin
Bojazan od istorijski iskusne Rusije 

Ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevicius u četvrtak je upozorio da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao testirati NATO u sedmicama pre nego Tramp preuzme predsedništvo od Baraka Obame, piše "BBC".

- Vrlo smo uplašeni za Baltik, kao i za sirijski grad Alepo - rekao je Linkevicius.

Litvanija, članica EU i NATO pakta kao i Letonija i Estonija, smatra da se itekako treba bojati Rusije s obzirom na njihovo istorijsko iskustvo s moćnim susedom. Sve tri države bile su deo Sovjetskog Saveza do početka 90-ih godina, a sada ih plaši naizgled prisan odnos Trampa i Putina u kojem vide pretnju za vlastitu nezavisnost.

Konkretno, u tim se državama boje da će Tramp nauštrb odnosa s Rusijom napustiti dosad prevladavajući pogled da Moskova predstavlja neposrednu pretnju Istočnoj Europi. Kako je to za "BBC" kratko sažeo Linkevicius, za njih "Rusija nije super-sila, nego super-problem".

- Nova američka administracija neće stupiti na vlast do druge polovine januara. Vrlo sam zabrinut i uplašen zbog tog perioda, ne samo za našu regiju, već i za Alepo koji bi mogao biti sravnjen sa zemljom - kazao je Linkevicius i upozorio da Moskva jača svoje vojne snage u Kaljingradskoj oblasti, ruskoj enklavi na Baltiku.

2024 © - Vesti online