Četvrtak 17.06.2010.
21:08
Tanjug

Bajram Aslani - uhapšeni Albanac sa poternice SAD

U saopštenju Euleksa je navedeno da je javni tužilac SAD za istočni okrug Severne Karoline optužio uhapšenog za dva krivična dela.


Američki tužioci optužuju Aslanija za veze i pružanje novčane podrške grupi ljudi u Severnoj Karolini koji su uhapšeni prošle godine pod sumnjom da su kovali zaveru da napadnu bazu američkih marinaca u Kvantiku u saveznoj američkoj državi Virdžinija, javio je Rojters.


Sedmorica uhapšenih prošle godine su optuženi i za pružanje materijalne podrške teroristima i učestvovanje u zaveri za ubistvo i nanošenje povreda ljudima u drugim zemljama, uključujući Kosovo, Jordan i pojas Gaze.


Agencija navodi da u tužbi protiv Aslanija piše da ga je 2009. godine jedan srpski sud osudio u odsustvu na osam godina zatvora zbog krivičnih dela u vezi sa terorizmom.
Ukoliko bude proglašen krivim, mogao bi da bude osuđen na 40 godina zatvora, podsetio je Rojters.


Kosovska policija je u vezi sa zahtevom SAD za izručenje, podnetom kosovskim vlastima, izvršila i pretres u kući, u kojoj je uhapšen optuženi kosovski Albanac.


U saopštenju Euleksa dostavljenom medijima navedeno je da je nalog za hapšenje i pretres kuće izdao pretpretresni sudija iz Euleksa u Okružnom sudu u Mitrovici.

2024 © - Vesti online