Petak 18.11.2016.
12:30
Vestionline

Žipe: Ja nisam Hilari, Francuska nije Amerika

Reuters
Alen Žipe, favorit u trci za lidera Francuske

- Ja nisam Hilari Klinton, a Francuska nije Amerika - rekao je Žipe (71) francuskom državnom radiju, uoči unutrastranačkih izbora koje će njegova konzervativna stranka Republikanci i njihovi saveznici održati u nedelju.

Odlučujući, drugi krug glasanja za predsedničkog kandidata Republikanaca biće održan 27. novembra. 

Žipe se u unutrastranačkoj trci nadmeće sa snažnim rivalima među kojima je i bivši predsednik Nikola Sarkozi i još jedan bivši premijer, Fransoa Fijon. 

Ankete pokazuju da je, prema mišljenju ispitanika, Sarkozi trenutno na drugom mestu, dok je Fijon trećeplasiran među republikancima koji se bore za mesto predsedničkog kandidata. 

Posle predsedničkih izbora u SAD čiji je ishod opovrgao predviđanja istraživanja javnog mnjenja i generalna medijska očekivanja, francuski mediji se pitaju da li bi do takvog iznenađenja moglo da dođe i sa druge strane Atlantika na unutarstranačkim izborima ili, pak, u samoj predsedničkoj trci, koja će se odviti u dva kruga, u aprilu i maju 2017. 

Žipe je, prema rezultatima dosadašnjih anketa, favorit među ispitanicima za pobednika i na unutarstranačkim i na predsedničkim izborima, a najnovija anketa pokazuje da je on izašao kao pobednik i iz sinoćne TV debate učesnika unutarstranačkih izbora, navodi britanska agencija.

2024 © - Vesti online