Petak 18.11.2016.
11:13
Tanjug, Vestionline

"Da ne beše Herceg Bosne, Hrvati bi stradali kao u Vukovaru"

Vesti
Dragan Čović: Neće Hrvati iz BiH

On je, povodom godišnjice proglašenja Herceg Bosne, pozvao državu Hrvatsku da pomogne svojim sunarodnicima da ostvare jednaka prava u Bosni i Hercegovini i ubrza put te zemlje u Evropsku uniju.

- Sveće ovde upaljene su za Vukovar, Škabrnju, za svaku hrvatsku žrtvu i Hrvatskoj i BiH. Da nije bilo Herceg Bosne doživeli bismo sudbinu Vukovara i ne bi bilo ni Hrvata u BiH. Zato smo je i utemeljili pre 25 godina - rekao je Čović na akademiji u prepunoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru. 

Rekao je kako se "raznim projektima nastoji da se BiH podeli na dva dela, bošnjački i srpski, u kojima neće biti Hrvata". 

To po njegovim rečima nije uspelo, a ocenio je i da će "Hrvati u BiH ostvariti jednakopravnost uprkos pokušajima političara Srba i Bošnjaka da to zaustave kao i put zemlje prema EU i NATO". 

- Pitanje Bosne i Hercegovine i njenog opstanka je pitanja Hrvata - rekao je Čović. 

Hina navodi da su "telegram podrške povodom obeležavanja dana utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, uspostavljene u Grudama 18. novembra 1991, istog dana kada je pao Vukovar, uputili hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar ratnih veterana Tomo Medved i general Ante Gotovina". 

Hrvatska zajednica Herceg Bosna je u avgustu 1993. godine proglašena za Hrvatsku republiku Herceg Bosnu, koja je Dejtonskim sporazumom ukinuta.

2024 © - Vesti online