Petak 18.11.2016.
09:23
B92

Evo u kojoj zemlji će Putin da testira NATO

Reuters
Litvanci strahuju od ruske invazije

Litvanski zvaničnici su saoštili da ruska pretnja raste, a širi se strah od moguće ruske invazije.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevicius rekao je da je "veoma uplašen" za Baltik, kao i za sirijski grad Alepo.

Litvanija veruje da Rusi imaju "mračne namere" prema toj zemlji zbog njene geografije i istorije. 

Nekada članica Sovjetskog Saveza, sada je u sastavu i NATO i EU, graniči se sa Rusijom i ruskom enklavom Kaljiningradom na Baltičkom moru. 

Litvanska vlada zvanično izražava strahove zbog bliskosti Putina i Trampa, a Linkevicius dodaje da "Rusija nije velika sila, već veliki problem". 

Rusija sa druge strane insistira na tome da nije nikakva pretnja, optužujući NATO da potpaljuje vatru u regionu šireći svoju vojsku u blizini ruske granice. 

Putin žuri da sve završi pre Trampa?

Linkevicius kaže za BBC da Putin verovatno vidi period do inauguracije Donalda Trampa kao priliku da testira vojnu spremnost i diplomatske stavove zapadne alijanse. 

- Nova administracija neće zvanično doći do druge polovine januara. Plašim se zbog ovog perioda, ne samo zbog regiona, već se nadam i da Alepo neće biti sravnjen sa zemljom do tada - rekao je ministar. 

Pre 25 godina sovjetski tenkovi bili su tu

Litvanci takođe podvlače to što Rusija gomila opremu u Kaljiningradu, i podsećaju da je pre 25 godina iz Moskve stiglo naređenje da tenkovi uđu i razbiju mirne proteste za nezavisnost u Viljnusu. 

- Zemlje koje najbolje razumeju Rusiju su one koje su joj najbliže. Bio sam dete, a i dalje se sećam zvuka tenkova kada su došli Rusi sa sovjetskom vojskom. To su bile ruske trupe i izvršili su invaziju, tako da je poslednje što se ovoga tiče to da nismo naivni - rekao je litvanski opozicioni političar Gabirelius Landsbergis. 

Litvanci, piše BBC, mogućnost invazije shvataju veoma ozbiljno. 

Zvaničnici pokušavaju da dokažu SAD da je Litvanija odgovoran partner u zapadnoj alijansi, a štampaju se i posebni pamfleti koji pokazuju civilima kako da se ponašaju u slučaju invazije. 

- Da, to je alarm. To je alarm ne da Rusi dolaze, već da raste pretnja svakog dana - rekao je jedan litvanski major za BBC.

2024 © - Vesti online