Petak 18.11.2016.
08:58
mondo.rs

Odakle engleskim klubovima toliko novca?

Reuters
PARE NA SVE STRANE: Gol Slimanija napadača Lestera

Engleska Premijer liga prodala je prava za prenose kineskom "online streaming" servisu PPTV za neverovatnih 700 miliona dolara.

PPTV otkupio je prava na emitovanje svih 380 mečeva tokom tri sezone počevši od 2019. godine za, ispostavilo se, najveću sumu koju je Premijer liga postigla u pregovorima sa stranim televizijima.

PPTV je za period od 2019. do 2022. izdvojio deset puta više novca nego što je to morala da uradi "Super Sports Media" grupa, koja trenutno prava na prenose Premijer lige u Kini plaća 20 miliona dolara po sezoni. PPTV ima i prava na špansku Primeru.

Premijer liga je ušla u novi TV ciklus u kom će, do 2019. godine zaraditi oko 8,3 milijarde funti od TV prava, a najveći deo (5,1 milion) inkasiraće od engleskih TV mreža, što se direktno odrazilo na budžete svih premijerligaša koji su dobili preko 80 miliona funti za samo jednu sezonu i te sume biće samo veće u budućnosti.

Premijer liga već ima dugoročne ugovore sa nekim tržištima, poput američkog, za koje je mreža NBC otkupila prava na prenose do 2022. godine za milijardu dolara (šest sezona).

U međuvremenu, kineski biznismeni već su akcijama i ostalim investicijama "ušli" u Mančester siti, Vest Bromvič Albion, Aston Vilu i Vulverhempton Vondererse, a kineski konglomerat "Wanda Group" postao je globalni partner FIFA čime je najavljen "napad" najmnogoljudnije zemlje sveta na organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2026. ili najkasnije 2030. godine.

2024 © - Vesti online