Četvrtak 17.11.2016.
17:59
Vestionline, Tanjug

Nemci poručili Britancima: Ne blokirajte poteze u EU

Reuters
Ko god napušta Eu ne treba da blokira njen rad poručila je Ursula Fon der Lejen

- Najveći otpor dolazi od Britanaca. Zato molimo za poštenje: Ko god napušta EU ne treba da blokira rad - rekla je ona za list "Cajt".

Kako je preneo Rojters, Velika Britanija je sa Poljskom i baltičkim zemljama izrazila zabrinutost da će koraci koji treba da osnaže saradnju u oblasti odbrane u Evropi oslabiti veze sa NATO-om.

Nemačka ministarka odbrane je rekla da Nemačka vidi učešće SAD u NATO kao kamen-temeljac njihove sigurnosti, ali da je sada Evropi jasno da SAD neće više "automatski nadoknaditi evropsku pasivnost".

Ona je ocenila i da bi izbor Donalda Trampa za novog predsednika SAD mogao da bude poziv na buđenje Evropi da poboljša napore u oblasti odbrane i poveća saradnju u borbi sa pretnjama, kao što su islamski teroristi i "nepoštovanje Rusije prema davno uspostavljenim granicama".

- SAD će uvek biti naš najvažniji i najbliži partner, ali mi Evropljani ne možemo da crpimo snagu od Amerike. Evropa mora da odluči da li hoće da oblikuje događanja ili da bude pion - rekla je ona.

Prema njenim rečima, sadašnja vojna struktura EU imala je nesuglasice koje su dovele do gubljenja velike količine novca.

2024 © - Vesti online