Četvrtak 17.11.2016.
15:31
Vestionline

Nikolić: Srbija otvorena za kineske investitore

Tanjug
Tomislav Nikolić razvija saradnju sa Kinom

- Kineska kompanija „CRRC Zhuzhou Locomotive Co. LTD“ bavi se proizvodnjom opreme i transportnih uređaja u železnici, opreme za civilni saobraćaj, novim izvorima energije i istraživanjem novih materijala u građevinarstvu, a u Srbiji trenutno sarađuje sa Elektroprivredom Srbije - rekao je potpredsednik kompanije Luo Čongfu.

On je istakao da je geografski položaj Srbije odličan, bilo da je reč o izgradnji logističkog centra, ili lokaciji za izgradnju proizvodnih postrojenja.

- Sa odnosom cena i kvaliteta proizvoda koji nudi kineska kompanija, niko ne može da se takmiči, a jedino što traže je fer odnos pri poslovanju, pogotovo prilikom postavljanja uslova tendera - rekao je Luo.

Prema njegovim rečima, u Kini je sa velikim interesovanjem primljen poziv predsednika Nikolića privrednicima da ulažu u Srbiju, jer je građanima Kine jasno da naše dve zemlje vezuje, sa jedne strane tradicionalno prijateljstvo, a sa druge i lično prijateljstvo predsednika Nikolića i Si Djinpinga.

Luo se složio sa idejom predsednika Srbije da srpsko-kineski zajednički projekti, koji su se do sada uglavnom bazirali na izgradnji infrastrukture, pređu na novi nivo, odnosno investiranje u proizvodnju.

Nikolić i Luo saglasili su se da je Srbiji potreban podstrek u vidu dugoročne saradnje sa najznačajnijim kineskim kompanijama, kao što je „CRRC Zhuzhou Locomotive Co. LTD“, koja je po veličini 266. kompanija na svetu, zapošljava više od 170.000 radnika, a pokazala je jasnu nameru da se razvija i na srpskom tržištu, navedeno je u saopštenju.

2024 © - Vesti online