Četvrtak 17.11.2016.
14:38
Vestionline

Masakr kod Mosula: Militanti ID-a ubijali, užasnuti svedoci prepričali šta se događalo

Reuters
Masakr u Mosulu je napad na čovečanstvo

Rojtersov novinar obišao je mesto masovne grobnice gde su, kako navode stanovnici, džihadisti pokopali žrtve ubijene vatrenim oružjem ili odsecanjem glave.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) objavila je da su bivši policajci bili izdvojeni iz grupe od 2.000 ljudi prikupljenih iz obližnjih sela i mesta, koji su bili prisiljeni da hodaju uz džihadiste dok su se povlačili severno prema Mosulu i mestu Tal Afar.

HRW se poziva na svedoka koji je video četiri velika kamiona sa oko 100 do 125 muškaraca, među kojima je prepoznao neke bivše policajce.

- Kasnije se čula vatra, pa krici - rekao je.

Sledeće noći, 29. oktobra, po istom scenariju ubijeno je između 130 do 145 muškaraca.

- To je još jedan dokaz užasnih masovnih ubistava koje sprovodi ID nad bivšim pripadnicima sigurnosnih snaga u Mosulu i oko njega - kaže Džo Stork, direktor HRW-a za Bliski istok  i navodi da "ID treba da odgovara za te zločine protiv čovečanstva".  

Irački režim potpomognut avio-snagama međunarodne koalicije počeo je sredinom oktobra ofanzivu na Mosul, najveće uporište ID-a u Iraku, u kojem je ta radikalna sunitska grupa 2014. proglasila kalifat i krenula u osvajanje delova Sirije i Iraka.

2024 © - Vesti online