Četvrtak 17.11.2016.
13:28
blic.rs

Šta će sve da poskupi od 1. januara?

pixabay.com
Kad sedenete da popijete kafu, zagrcnuće vas računi

1. Putarine

Nakon nedavnog poskupljenja goriva, vozače u Srbiji čeka novi udar na novčanik. Gotovo je izvesno da će od Nove godine poskupeti putarine na autoputevima i to za bar 10 odsto. Da je takva odluka veoma blizu, potvrdio je i v. d. direktora JP "Putevi Srbije" Zoran Dobrnjak.

- Očekujem takvu odluku Vlade. To će biti prvo povećanje putarina posle devet godina - rekao je on.

Putari već dugo insistiraju na rastu cena, a do toga će doći i zbog zahteva EU da se više ulaže u infrastrukturu. Prema cenovniku koji su "Putevi Srbije" predložili Vladi, putarina za deonicu Beograd - Niš će sa sadašnjih 730 skočiti na 800 dinara. Korišćenje puta Beograd - Šid, umesto dosadašnjih 340, plaćaće se 370, a za deonicu Beograd - Subotica putarina će sa 290 biti uvećana na 320 dinara.

pixabay.com
I rakija skuplja

2. Pića i cigarete

Zbog zahteva iz EU, biće povećane i akcize na domaća žestoka pića i cigarete, a u Ministarstvu finansija već je formirana radna grupa koja treba da pripremi novi zakon kojim bi se naša akcizna politika uskladila sa standardima EU.

Ukoliko se budemo dosledno držali uputstava Brisela, dažbine za domaću rakiju i viski morale bi da budu iste, odnosno naša žestina moraće da poskupi za 192 dinara po litru.

Ovakva korekcija cena plod je upozorenja Evropske komisije, koja smatra da akcizna politika u sektoru žestokih alkoholnih pića favorizuje domaća alkoholna pića, što nije u skladu sa principima Brisela.

To bi značilo da će šljivovica sa 690 dinara poskupeti na 882, viljamovka na 2.112 dinara, lozovača će koštati 712 dinara, a vinjak 1.021.

Povećanje cena cigareta, sa druge strane, ići će postupno, a prema nekim najavama, biće izrađen akcizni kalendar za naredne četiri godine. U njemu će se, kao i u prethodnom, dva puta godišnje korigovati ove dažbine. Naime, u EU je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta, dok u Srbiji ona iznosi 50 evra.

3. Kafa

Izvesno je da građane Srbije čeka poskupljenje i kafe, kada u proizvodnju stigne kafa iz nove berbe. Proizvođači kafe međutim još ne znaju za koliko će poskupeti omiljeni crni napitak, ali se slažu da je takva odluka neminovna i to od januara sledeće godine.

4. Struja

I na kraju, tokom 2017. građane očekuje još jedan skok cena struje. Mada to do danas nije zvanično potvrđeno, rast cena električne energije u sledećoj godini predviđen je dogovorom sa MMF-om, a time će biti nastavljeno usklađivanje sa cenama tog energenta u Evropi.

Kako se nezvanično spekuliše, sadašnje cene, naime, toliko su niske da ne privlače nijednu inostranu kompaniju da uđe na srpsko tržište električne energije, prepuštajući ga tako monopolu EPS-a.

2024 © - Vesti online