Ponedeljak 09.11.2009.
14:41
Vestionline

Poplave: Normalizacija, ali i pripravnost

„U zapadnoj Srbiji se stanje normalizuje, ako se to tako može nazvati, jer je i dalje velika površina obradivog zemljišta pod vodom", kazao je Marić, ali je dodao da se stanje "polako vraća u normalu".


Marić je istakao i da je, s obzirom na najavljene obilnije padavine koje se očekuju narednih dana, stepen pripravnosti svih vatrogasnih i spasilačkih jedinica u istočnoj Srbiji podignut na viši stepen.


"Nameravamo da i sve lokalne samouprave obavestimo o tome kako bi se malo budnije i opreznije sačekao naredni period kada se očekuju obilne padavine“, dodao je Marić.


On je istakao da ne možemo biti potpuno sigurni da li će nove padavine dovesti do izlivanja vodotokova ili ne, navodeći primer Užica gde je, iako to nije bilo očekivano, palo 56 litara vode po metru kvadratnom.


Odeljenje za hidrološke prognoze RHMZ saopštilo je da su, kada je reč o današnjoj hidrološkoj situaciji na banatskim vodotocima, vodostaji u stagnaciji i manjem porastu, u domenu srednjih vodostaja, a na Neri u većem porastu.


Očekuje se da će vodostaj na Neri kod h.s. Kusić u toku predstojeće noći prevazići granicu redovne odbrane od poplava (N=180cm) i narednih dana imati tendenciji manjeg porasta bez dostizanja granice vanredne odbrane od poplava.


Na ostalim banatskim vodotocima vodostaji će biti u umerenom porastu, bez prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava.


Kada je reč o slivu Velike Morave, na Zapadnoj Moravi vodostaji su u opadanju do Moločajskog Mosta, nizvodno, kod Jasike, u manjem porastu. Na Južnoj Moravi i pritokama vodostaji su u manjem i umerenom porastu. Na Velikoj Moravi vodostaji su u većem porastu u domenu srednjih vodostaja.


Prema očekivanom razvoju vremena i s obzirom na veliku vlažnost zemljišta, na Đetinji, Skrapežu, Moravici, Bjelici i na ostalim pritokama Zapadne Morave, kao i na Zapadnoj Moravi u naredna četiri dana očekuju se manji i umereni porasti vodostaja sa mogućim manjim izlivanjima, i bez dostizanja granica redovne odbrana na Zapadnoj Moravi.


Na Južnoj Moravi i pritokama vodostaji će biti u umerenom porastu bez dostizanja granica redovne odbrana, a na Velikoj Moravi vodostaji će najpre biti u manjem opadanju, a zatim u manjem porastu.

2024 © - Vesti online