Tračak nade u tužnom domu

Privatna arhiva
Ne priča, ne sedi, ne hoda...: Slađana Mutić

Kako bi bar malo olakšala teško breme namučenih roditelja, Nenadu (37) i Marini (34) Mutić, poslala je pomoć na kućnu adresu u vidu novčanog priloga od 50 evra.
- Ima dobrih ljudi! Bog im pomogao i svako dobro dao. Vesna nam se prva javila i izrazila želju da pomogne, što je i učinila. Nama je, verujte, svaka pomoć dragocena, jer za Slađanino lečenje u Beogradu svako malo potreban novac. Kao prevremeno rođena, zadobila je teška oštećenja mozga i epilepsiju, ima slabu motoriku, hipotoniju, tešku mentalnu retardiranost i brojne druge posledice, koje su, po svemu sudeći, greška su genetike. Nažalost, prema rečima lekara i njen životni vek će zbog toga biti skraćen. To saznanje mnogo boli... Ipak, mi ne možemo da odustanemo od svog deteta i daćemo sve od sebe da joj ulepšamo i olakšamo život. U kreditu smo do guše, što se kaže, pri tome nemamo prava na refundaciju sredstava za njeno lečenje i stalno kupujemo preparate iz manastira Ravanica, radimo fizikalne tretmane svakog dana kako joj mišići ne bi atrofirali. Potrebna je i banja, ali za sve to treba mnogo novca. Upravo nam je zato svaka pomoć i više nego dobrodošla - podelio je sa novinarima "Vesti", nesrećni otac Nenad Mutić, zaposlen pri vojsci Crne Gore, dodavši:
- Pored divne Vesne Hubert, javio nam se Slađan Pavlović, koji je rodom iz Srbije, a radi u Austriji i pitao šta nam je najpotrebnije. Rekao mi je da će nam pomoći finansijski, ali se isto tako ponudio i da nam kupi terapiju iz manastira Ravanica kad nam ponestane, jer je rodom iz sela, udaljenog na oko 15 kilometara od ovog manastira. Zato mu se ovom prilikom unapred i od srca zahvaljujem u ime cele naše porodice.

Iscrpljene sve mogućnosti

- Slađa ne može da sedi samostalno, ni da govori, čak nije svesna ni prostora u kome je. Pije šaku lekova svakog dana zbog epilepsije, pa ipak ima pomaka u njenom lečenju. Da bi nekako ispratili troškove konstantne fizikalne terapije i odlazaka u Beograd, pored posla za koji sam minimalno plaćen, često nadničim i fizikališem da bih obezbedio novac i svakodnevne potrebe i život. Nažalost, to opet nije dovoljno, iscrpeli smo svaki finansijski aspekt - rekao je kroz težak uzdah Nenad Mutić.

Više je razloga zbog kojih su se Mutići odlučili da potraže pomoć dobrih ljudi i sada se uveravaju da nisu pogrešili, iako im nimalo nije lako palo. Nažalost, kako je višak hromozoma, nastao u toku trudnoće, doveo do velikog broja posledica kod Slađane, a samim tim, do dugog i iscrpljujućeg lečenja, više nisu imali kud. Međutim, iako je devojčica višestruko ometena u razvoju, njena lepota i ljupkost sijaju poput dragog kamena usred tame. Nenad i Marina su, kako kažu, veliki vernici i zato ih ni posle tri godine velike borbe za zdravlje ćerkice ne napušta nada da će se uz pomoć Boga, medicine koja napreduje iz dana u dan, ali i dobrih ljudi, možda jednog dana naći lek i za njihovu devojčicu za koju bi sve dali, baš kao i za stariju ćerku, osmogodišnju Saru.

Kontakt adresa

Plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele da pomognu porodici Slađane Mutić i olakšaju im teško breme, mogu da stupe u kontakt sa njima putem telefona na broj: +382 69 71 91 71 i +382 69 88 22 40 i dogovore oko načina slanja i dostave pomoći. Njihova adresa je: Ozrinići bb 81400, Nikšić, Crna Gora. Naravno, na usluzi je, kao i uvek, Redakcija "Vesti".

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online