Sreda 16.11.2016.
18:01
Z. Mirković - Vesti

Opasni Bošnjaci i Čečeni

Reuters
Hajnc Kristijan Štrahe

Banjalučki "Glas Srpske" piše da je reč o 287 osoba u Austriji, koje su kao potencijalni džihadisti stavljeni pod nadzor, a među kojima je najviše Čečena i državljana BiH.

U izveštaju, koji je na zahtev Slobodarske partije ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka dostavio parlamentu, navedeno je da je 287 građana Austrije i simpatizera Islamske države planiralo da otputuje u ratne zone u Siriji i Iraku da bi se priključili džihadistima.

U izveštaju je navedeno da su 44 osobe iz Austrije poginule u borbama u Siriji, da se sa ratišta vratilo 87 džihadista, dok ih je 50 sprečeno na granici da odu u Siriju.

Pročitajte još:

youtube.com/RTRSvijesti

* Švajcarski mediji: Evropski džihadizam je rođen u BiH

"Džihadisti iz BiH su stigli tako što su bili među izbeglicama koje su devedesetih godina prošlog veka napustile BiH i dobile azil u Austriji", navedeno je u izveštaju.

Gotovo svaki drugi bivši terorista ili simpatizer Islamske države došao je u Austriju kao izbeglica i mesečno je dobijao 840 evra državne pomoći.

"Kako je moguće da smo mi finansirali ove veoma opasne osobe samo zbog njihovog statusa azilanta? Zahtevamo hitnu deportaciju tih osoba", rekao je predsednik Slobodarske partije Hajnc Kristijan Štrahe.

2024 © - Vesti online