Sreda 16.11.2016.
11:26
M. Topalović - Vesti

"Skakavac" savremenih karakteristika



Instagram
STANDARDNI "SKAKAVAC": Nemanja Antonov

Nemanja Antonov sigurno je među najpolivalentnijih fudbalerima mlađe garde u srpskom fudbalu. Dovoljno iskusan, ovenčan titulom šampiona sveta i već skoro dve sezone internacionalac u švajcarskom Grashopersu.

Posle eliminacije Norveške izboren je plasman na EURO u Poljskoj?

- Mlađe selekcije Srbije uvek streme najvišim ciljevima. Nema razloga da tako ne bude i u Poljskoj tim pre što smo kroz kvalifikacije još više sazreli i uigrali se.
Popularni „skakavci“  nisu u zavidnoj formi?
- U poslednje vreme imamo krizu igre i rezultata. Liga je takva da svako svakog može da pobedi tako da se nadam prevazilaženju crnog perioda. Cilj je borba za drugo mesto iako su Sion, Jang Bojs, Lucern i Lozana u boljem položaju. Posle eliminacije iz Evrope od Fenerbahčea rasterećeni smo i realno je da se ponovo nađemo u žrebu za Ligu Evrope.
Bazel niko ne spominje?
- On je priča za sebe. Svojevremeno je uhvatio povoljan vetar i neprikosnoven je podno Alpa. Imaju perfektnu skauting službu, sjajnu školu, odličnu organizaciju, fantastično posluju i zahvaljujući velikim transferima neprikosnoveni su u ligi. Značajan prihod imaju i od Evrope gde uvek uspevaju da nakog iznenade i plasiraju se u grupnu fazu. Sa razlogom su tu gde jesu.
Vašeg trenera Tamija bije glas da voli i forsira igru i mlade igrače?
- Insistira na igri koja kreće od golmana. Bez preskakanja i dugih lopti. Čitavu karijeru radio je sa mlađim kategorijama pri FS Švajcarske i zbog toga ima sklonost da talentima ukazuje poverenje nekada žrtvujući rezultat. Od iskusnijih igrača u timu su samo Šveđanin Kim Kalstrem i Brazilac Kaio. Lično mi odgovaraju njegove zamisli jer imam važnu ulogu uz levu aut liniju. 
Teško je poverovati, ali i švajcarski klubovi imaju finansijske probleme?!
- U najtežem položaju je Tun kome hitno treba milion evra da bi preživeo, a ne tako davno igrao je u Evropi i bio bolji od Partizana. Čine sve, pokušavaju preko donacija, sponzora, prijatelja da skupe novac, ali to je samo da bi preživeli. Cirih, koji je među najtrofejnijim klubovima, ispao je u niži rang, ali je osvojio kup i igra Ligu Evrope. Ni sam ne znam posle koliko godina izostaje dobro poznati ciriški derbi, ali to je prilika da naši navijači provociraju pristalice kluba koji nosi ime grada.

Instagram
ŽIVOT U METROPOLI: Nemanja Antonov

Skupa zemlja, grad?
- Na početku je bilo teško, ali sam se navikao. Cirih je po uslovima i životnom standardu broj jedan u Evropi. Savremena metropola. 
Pun je Srba. Da li ih srećeš u gradu ili odlaziš u restorane?
- Ima ih na svakom koraku i baš su druželjubivi. U nekim momentima osećam se kao da sam u domovini. Naša biblioteka je jedna od najvećih u dijaspori, a locirana je u Cirihu. Ništa čudno ako se zna da u Švajcarskoj ima preko 200.000 Srba. Izuzetno su organizovani i aktivni. Često čujem za koncerte, izložbe, druženja koja organizuju naša udruženja u kojima se neguje jezik i folklor, organizuju se pozorišne predstave. Ima dosta sportskih klubova koji su rekreativnog karaktera, ali je prevashodni cilj okupljanje i druženje. Rezultati su u drugom planu. Od nekih poznanika sam čuo da je bila i svečanosti koju je organizovala Uprava Zajednice Srba Švajcarske povodom obnove spomen-ploče srpskom vojniku Marku Orloviću, tragično nastradalom 1943. godine u Švajcarskoj.
Smeštaj?
- Živim u kući koja je malo izvan grada, ali je uz sam trening centar Grashopersa. Ne gubim vreme koje je rezrvisano za fudbal, a ukoliko baš želim da odem do centra u njemu sam za tili čas.
Naši igraču u Švajcarskoj?
- Teška vremena. Tri momka u Jang Bojsu, Vilotić, Gajić i Sulejmani imaju problem sa trenerom, ali se nadam da će ga prevazići. Golman Nikolić je rezerva u Bazelu, ali vreme radi za njega. Golemić se ustalio u Luganu, Aleksić je u Sent Galenu, a od momaka našeg porekla i dalje je najbolji Velibor Salatić.

Doživljavate li Švajcarsku kao prolaznu stanicu? 
- Tako gledam na moj transfer u Grashopers koj ije rekorder Švajcarske sa 27 titula i 19 kupova. Posle 1,5 godine i dalje imam stav da sam doneo  ispravnu odluku i da će zaista biti odskočna daska za možda ne tako lepu zemlju, ali svakako jaču ligu.

Instagram
SVETSKI ŠAMPION. Nemanja Antonov

Igrate na deficitarnoj poziciji?
- U savremnom fudbalu traži se dobra ofanziva po boku i kvalitetna završnica. Još moram da napredujem, ali posedujem karakteristike koje sa traže. Tehniku, dribling, dobar pregled u završnici, volim da kombinujem, centriram...Uz to sam i levonog. Sve više klubova igra sistem 3-5-2 gde sam konstantno u žiži i puno ofanzivniji što mi baš odgovara. 
Druženje?
- Vaso Vasić naš golman rođen u Švajvarskoj koji je branio za U21 Srbije najbolji mi je drug. Posle perioda kaljenja u manjim klubovima vratio se na gol Grashopersa na velika vrata i sada je prvi čuvar mreže. U timu su Bosanci, Hrvat, Makedonac, momak sa Kosova i sa svima sam u odličnim odnosima. 

                                               Francuska u prvom planu
 Švajcarska je kao stvorena za odmor i uživanje. Bezbroj planinskih centara, banja, izletišta, jezera...A sve je blizu. 
- Maksimalno sam fokusiran na fudbal, ali naravno da se ukaže i malo slobodnog vremena. Najčešće je to u periodu kada me posete roditelji i brat koji su nedavno bili 10 dana u Cirihu. Zbog cena mnogi odlaze u Nemačku po hranu i garderobu. Meni je draža Francsuka u odnosu na Nemačku i Italiju.

Instagram
ZADUŽEN ZA ŠTIMUNG: Nemanja Antonov

                                                         Jezik?

Mnogi se žale i tvrde da je namčki jezik težak?
-Meni predstavja prepreku pošto sam nemački učio u školi, još u Kačarevu kraj Pančeva, pa je usledila samo nadogradnja kroz skoro dve godine boravka u Cirihu.  i malo modifikovanje pošto švajcarski ima neke zamke i malo se razlikuje od književno-školskog nemačkog. 

2024 © - Vesti online