Sreda 16.11.2016.
10:29
M. Topalović - Vesti

Čavrićev procvat kod Vukomanovića

Instagram
PREPOROD U BRATISLAVI: Aleksandar Čavrić

Banatska ravnica iznjedrila je mnoga slavna imena našeg fudbala. Bilo da je reč o „lalama“, kolonistima ili ljudima koje je muka naterala da napuste ognjišta.
Aleksandar Čavrić je na svet došao u Vukovaru pre 22 godine. Fudbalsku azbuku naučio je u zrenjaninskoj školi fudbala Petlić, ali je prešao u Banat 2006, klub koji više ne postoji. Na obalama Begeja odavno nema vrhunskih predstava pošto se ranije ugasio  i Proleter. I pored svih nedaća Čavrićev talenat isplivao je na površinu. Trenutno brani boje Slovana iz Bratislave i mlade reprezentacije Srbije koja je u norveškom Dramenu izborila plasman na EURO.
- Prelazak u Slovačku bio je pun pogodak – veselo konstatuje Čavrić posle boravka u Belgiji i Danskoj – Od starta sam se odlično uklopio, a sve je još bolje krenulo od kada je tim preuzeo Ivan Vukomanović sa pomoćnikom Vladimirom Radenkovićem. Pre toga Slovan je dosta lutao. Menjali su se treneri, a klubovi iz unutrašnjosti su profitirali. I sada je problem što imamo previše osrednjih Holanđana, ali će uskoro uslediti čistka i značajna pojačanja u zimskom prelaznom roku.
Slovan je višestruki šampion ČSSR i Slovačke?
- U klubu su svesni da se od prošlosti ne živi. Žilina i Trenčin su koristili slabosti, a ove godine Žilina ponovo ima ogromnu prednost, ali se ne predajemo. Uskoro sledi derbi na njihovom stadionu i ukoliko osvojimo tri boda najavićemo veliki povratak u borbu za titulu. To nam je utakmica sezone i već sada se samo o njoj priča. Veliki je pritisak jer do kraja moramo da pobedibo bukvalno sve utakmice.
Vaše slabosti?
- Previše bodova smo izgubili u Bratislavi protiv objektivno slabijih klubova. Sada smo uhvatili dobar ritam i zajedno sa kupom u seriji smo od sedam pobeda. 

Instagram
POSLEDNJA MODA: Čavrić na okupljanju reprezentacije

Slovan je Srbija u malom?
- Uz spomenute trenere tu su Boris Sekulić, povređeni Milan Rundić  i Crnogorac Vukan Savićević. Svi imaju kvalitet i veliko iskustvo igranja u Slovačkoj.
Jedini ste napadač?
- Ne još dugo. Igali smo u sistemu sa jednim špicem, ali u nastavku sezone uz mene će biti vsioki Mađar Priškin. On je klasičan „target“ centarfor što će mi omogućiti više slobode, kretanja, baš ono što volim kada sam u vrhu napada.
Čavrić je uvek bio važan faktor u reprezentaciji. Zahvaljujući njegovoj asistenciji u prošlom baražu senzacionalno smo eliminisali Španiju. Posle 54 utakmice i 14 golova u dresu OFK Beograda prešao je u belgijski Genk.
- Nisam se naigrao, a nije mi ni ogovaralo puno toga. Zato sam prešao na pozajmicu u Arhus gde sam se ustalio i bar malo vratio u formu. Potom je usledio poziv iz Bratislave i najzad sam potpuno zadovoljan. Slovan mi prija kao i Slovačka. Liga je kvalitetna i nema unapred upisanih bodova. Bolje se osećam, igram sa više samopouzdanja, pa ću samim tim biti korisniji i za reprezentaciju. 
Trener je Srbin, Užičanin Ivan Vukomanović koji je uspešno igrao za Obilić i Crvenu zvezdu, a trenerski zanat pekao je u Belgiji.
- Puno znači kada ste u inostranstvu, a trener vam je sunarodnik. Imamo sjajnu komunikaciju , puno mi pomaže i stalo mu je da budem onaj stari. Blizu smo tom ostvarenju. Pomoć su pružili i naši igrači tako da je sada sve na meni.

Instagram
MEĐU NAJISKUSNIJIM "ORLIĆIMA": Čavrić

Poređenje liga u kojima si igrao?
- Belgijska je bez premca i sigurno po kvalitetu odskače. Danci poseduju određen kvalitet dok Slovaci napreduju što se može videti po rezultatima nacionalnog tima i sve većem broju talentovanih igrač koji rano odlaze u inostranstvo. Puno se ulaže, dosta je privatnog kapitala, sve je bolja infrastruktura kao preduslova kvalitetnijeg rada sa podmlatkom. Oni su se direktno kvalifikovali za EURO mladih i to pokazuje da rade na duge staze. 
Slovački standard?
- Cene su neuporedivo normalnije nego u Danskoj gde je sve neverovato skupo. Slovačka je u našem su rangu s tim da je njihov standard bolji.

Instagram
ĐURĐEVIĆ, MIHAJLOVIĆ I ČAVRIĆ

                                                        Lokacija
Bratislava je udaljena samo 60 kilometara od Beča?
- Jako mi se sviđa kao grad, plus ritam života i mentalitet ljudi tako da me podseća na Beograd. To mi je pomoglo da se brzo uklopim. Dunav je deli na stari i novi deo tako da to daje poseban šmek. Obaveze mi ne dozvoljavaju da se puno šećkam do Austrije, Češke i Mađarske. Bratisalva je jedini glavni grad koji se graniči sa dve države!

Instagram
UPOZNAO EVROPU PREKO BELGIJE, DANSKE I SLOVAČKE: Aleksandar Čavrić

                                                           Pala i Barselona
Davne 1969. godine Slovan iz Bratislave ušao je u anale evrokupova. Na stadionu Sent Jakob u Bazelu, pred 19.000 gledalaca, sa 3:2 savladao je Barselonu u finalu Kupa pobednika kupova! Trener je bio Mihal Vičan. 
Veliki trijumf doneli su Čvetler 2, Hrivnak 30. i Jan Čapkovič 42. minutu dok su za Katalonce golove postigli Zaldua u 16. i slavni Karlos Rešak u 52. minutu.

2024 © - Vesti online