Sreda 16.11.2016.
10:36
Srna, Vestionline

Bramerc očitao bukvicu Hrvatima o hapšenjima za ratne zločine

Tanjug
Serž Bramerv: Ovo nije napad na Hrvate

- Svaka žrtva zločina zaslužuje pravdu, svejedno je govorimo li o Orašju, Sarajevu ili Vukovaru - rekao je Bramerc za današnji "Dnevni avaz", komentarišući žestoke reakcije političkog vrha Hrvatske na hapšenja osumnjičenih za ratne zločine u Orašju.

On smatra da ovaj slučaj pokazuje da se politički način razmišljanja o pravdi za ratne zločine mora promeniti, jer "krivično gonjenje za ratne zločine nije napad na jednu zajednicu".

Prema njegovim rečima, zločine nisu počinili ni Bošnjaci ni Srbi ni Hrvati, počinili su ih Ramiz, Dragan, Dario.

Reagujući na najave iz Hrvatske da se pripremaju optužnice protiv oficira tzv. Armije BiH zbog njihov navodne agresorske uloge u Hrvatskoj u jedinicama bivše JNA, Bramerc je upozorio da bi takve najave imale posledice, ako kasnije dođe do takvih krivičnih gonjenja, ona će verovatno izgledati nelegitimna i ispolitizovana.

- Ono što me brine jeste da mnogi političari u regionu potkopavaju veru u pravosuđe, ne samo u strano pravosuđe, nego i u vlastito. To ima negativan uticaj na pravdu za ratne zločine, kao što smo već videli - naveo je Bramerc.

Prema njegovim rečima, ako političari mogu da imaju uticaj na predmete ratnih zločina, kakvo poverenje može imati javnost da u slučajevima korupcije, organizovanog kriminala i zloupotrebe neće doći do neprikladnog uticaja. 

2024 © - Vesti online