Sreda 16.11.2016.
03:15
N. Jokić - Vesti

Evropske guske u magli

Reuters
Izgubili veče u Briselu: Holandski ministar Kenders i Belgijanac Rejnders

Trojka izbegla okupljanje

Svi čak nisu ni našli da je potrebno da dođu. Francuski, mađarski i britanski ministri spoljnih poslova odbili su da prisustvuju ovom na brzinu sazvanom okupljanju.
Pokazali su tim izostankom koliko drže do poziva Federike Mogerini, koja zvanično ima funkciju šefice diplomatije Evropske unije.
Ministri koji nisu došli u Brisel poručili su da je vanredan sastanak "preuranjen".
Umesto Borisa Džonsona je na večeru kod Mogerinijeve poslat iz Londona jedan visoki britanski zvaničnik.
"Ne vidimo potrebu za dodatnim sastankom u nedelju zato što je termin održavanja američkih izbora odavno određen. Dogodio se jedan demokratski čin, u toku je period tranzicije i mi ćemo raditi sa sadašnjom i budućom administracijom da obezbedimo najbolji ishod za Britaniju", kazao je portparol Forin ofisa.

Lažno zajedništvo

Sastanak ministara inostranih poslova pretvorio se u poligon za napade na šeficu diplomatije Unije koja je izgleda platila cenu, jer se usudila da faktički zađe u suverenu zonu spoljne politike država članica, umesto da ostane u granicama njene gotovo sasvim protokolarne funkcije. Kritike koje su joj upućene jasno govore do koje mere je uopšte "zajednička" bilo vojna, bilo spoljna politika EU - za sada još uvek daleko od stvarnosti.

Došli da kritikuju

Ni oni koji su se odazvali pozivu nisu poštedeli Mogerinijevu kritika. "Iako Donalda Trampa ne smatramo anđelom, on nije problematično dete kome bi trebalo da budu posvećeni posebni sastanci", rekao je po završetku sastanka Viktor Vaščikovski, šef poljske diplomatije, dodavši da Unija "ima dosta problema, ali ne sa Amerikom".

Kritikujući Mogerinijevu, evropski ministri spoljnih poslova pokušali su tako da spuste loptu i prikriju nervozu zbog neizvesnosti u vezi sa budućom politikom SAD, i to posle bombastičnih predizbornih najava Donalda Trampa kada je u pitanju Rusija, nuklearno pitanje Irana, klimatske promene, rat u Siriji i naročito NATO koji je do sada bio sredstvo za sprovođenje militarističke politike američke vojne industrije, uz finansijski doprinos građana svih država članica zapadne vojne alijanse.

2024 © - Vesti online