Ponedeljak 14.11.2016.
12:53
Vestionline

"Tramp će o miru sa Putinom razgovarati sa pozicije sile"

Reuters
Rudolf Đulijani iznosi malo drugačije viđenje spoljne politike Donalda Trampa

Đulijani je bivši gradonačelnik Njujorka i član je tima Donalda Trampa za primopredaju vlasti (sa Barakom Obamom). Utoliko je značajnije što je objasnio da Obamin naslednik u Beloj kući namerava da sa Rusijom sarađuje "u sferama u kojima Vašington i Moskva mogu sarađivati", pa dodao:

 - Obama i Klintonova u tome nisu u speli. Ali, treba imati u vidu i da Tramp ima ambiciju da to radi drugačije. On ima nameru da značajno ojača Oružane snage SAD. On će sarađivati sa Putinom, ali naša zemlja neće smanjivati Oružane snage nego ih uzdići do nivoa na kojem su bile u vreme Regana. Tramp će se o miru dogovarati sa pozicija sile - rekao je Đulijani.

Đulijani je otkrio da Tramp zasad nije doneo nikakvu odluku povodom mogućeg povlačenja snaga NATO raspoređenih proteklih meseci uz zapadne granice Rusije.

Bio je to njegov odgovor na molbu CNN da prokomentariše izjavu portparola Kremlja, Dmitrija Peskova, da bi Tramp posle inauguracije mogao ubediti NATO ili da uspori širenje ili da povuče snage od granica RF.

- Mislim da predsednik Tramp želi da poveća uticaj NATO, ali i – garancije da će zemlje-članice u tome učestvovati. U Iraku su ratovale samo SAD, Velika Britanija i Kanada, a drugi saveznici iz NATO su bili prosto posmatrači - rekao je on.

Tramp je u izbornoj kampanji govorio da je za to da SAD pritiču u pomoć samo saveznicima koji ispunjavaju svoje obaveze prema SAD.

2024 © - Vesti online