Utorak 15.11.2016.
05:30
Vestionline

Ove namirnice pomažu u rešavanju problema sa kožom i kosom

pixabay.com
Zdrava ishrana veoma utiče na lepotu kose

Ukoliko ste isprobali sve moguće losione i kreme kako biste se rešili kožnih problema, možda je vreme da povedete računa o onome šta jedete. Neki od najpoznatijih nutricionista otkrili su šta treba jesti da bi vaša kosa bila besprekorna i sjajna.

Od šargarepe i bundeve, do lososa i ovasa - stručnjaci su napravili vodič uz pomoć kojeg ćete postati lepši, a to je mnogo lakše nego što ste mislili.

Povrće kao što su šargarepa, bundeva i sladak krompir sadrže velike količine beta-karotena i drugih karotenoida koji im daju lepu narandžastu boju.

- Beta-karoten deluje kao antioksidans i sprečava radikalne promene koje dovode do starenja. Beta-karoten se pretvara u A vitamin u našem telu koji je jedan od najvažnijih sastojaka za kožu, čini je čvrstom, otpornom i doprinosi bržem izlečenju - objašnjava doktorka Merilin Glenvil.

- Luk i šargarepa su jedan od najboljih izbora biotina, vitamina koji je neophodan za rast kose - rekla je nutricionistkinja Šona Vilkinson.

Biotinom je bogata i ovas koja je odlična za borbu protiv starenja. Osim toga, sadrži vlakna koja su važna za varenje i creva.

- Regulisana probava je od velikog značaja za našu kožu. Kao prvo, moramo pravilno svariti hranu kako bi svi oni hranljivi sastojci dospeli i zadržali se u našem telu. Drugo, ukoliko se otpada ne rešavamo pravilno, višak toksina može završiti u krvi i izaći kroz kožu u vidu znoja, a rezultat mogu biti osip i drugi kožni problemi - rekla je Glenvil.

Dobar izvor vitamina E je avokado, zbog čega se veruje da igra veliku ulogu u zdravlju kože. Poput vitamina C, on je antioksidans koji štiti kožu od oštećenja i pomaže da ona izgleda sveže i revitalizovano. Veruje se da pomaže i u zaštiti od UV zračenja i da ima protivupalno dejstvo.

Vrlo je važno da svom organizmu dodate i gvožđe, a za to su orašasti plodovi i semenke savršen izbor. Saveti stručnjaka su da svom doručku dodate šaku badema i semenki suncokreta, a da sebi nakon večere priuštite nekoliko kockica tamne čokolade.

Kravlje mleko, paradajz, kukuruz, brokoli i kupus takođe odlično utiču na kožu, a poželjno bi bilo da svojoj ishrani dodate i semenke lana, bundeve i lubenice.

2024 © - Vesti online