Nedelja 13.11.2016.
22:31
Vestionline, Tanjug

Šefovi diplomatija EU u panici zbog Trampa

twitter.com/MajaEUspox
Počeo neformalni sastanak ministara EU o odnosima sa SAD: Brisel

Šefovi diplomatija zemalja članica EU održavaju u nedelju uveče vanredni sastanak nakon pobede republikanca Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD.

Evropska služba za spoljne poslove je ranije saopštila da će neformalni sastanak biti održan večeras u Briselu, na poziv visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Bilo je planirano da ministri održe redovan mesečni sastanak u Briselu u ponedeljak, u čijem fokusu je trebalo da bude Turska, ali neočekivana Trampova pobeda izazvala je zabrinutost u Evropi.

Prethodno, na dan njegove pobede na predsedničkim izborima u SAD, istaknuti zvaničnici Evropske unije Donald Tusk i Žan-Klod Junker pozvali su Trampa na samit EU-SAD i istakli da je "danas, važnije nego ikada da se ojačaju transatlantski odnosi".

Nakon toga, Junker je u petak upozorio da izbor Trampa za američkog predsednika rizikuje da poremeti odnose SAD i Evrope.

Predsednik Evropske komisije juče je pozvao Trampa da razjasni stavove o pitanjima poput globalne trgovine, politike vezane za klimu i budće odnose sa NATO saveznicima. Junkerove izjave su u suprotnosti sa umerenijim reakcijama drugih lidera EU, navodi BBC.

Posle Trampove pobede, francuski predsednik Fransoa Oland i Tramp su se u telefonskom razgovoru saglasili da treba da razjasne stavove o ključnim međunarodnim pitanjima, kao što su Bliski istok i Ukrajina, dok nije saopšteno o čemu je tačno telefonom Tramp razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Tramp je izabran za 45. predsednika SAD pobedivši protivkandidata iz tabora demokrata Hilari Klinton, a nakon njegove izborne pobede EU je suočena s onim što Amerikanci zovu "savršena oluja", imajući u vidu, kako ocenjuju analitičari, da je Tramp u Beloj kući, Putin u Kremlju, Erdogan u Ankari, desničarski populisti svuda, a sve to nakon Bregzita.

2024 © - Vesti online