Nedelja 13.11.2016.
17:41
Vestionline, Blic.rs

Strahuju zbog prognoza: Tramp gura svet u ponor!

Medija Centar Beograd
Dosta će zavisiti od toga šta će sam Tramp reći i koju će politiku najaviti, smatra Vladimir Gligorov

Međutim, kako je ocenio, neizvesnost je Trampovom pobedom na predsedničkim izborima u SAD povećana.

Gligorov je za "Blic" rekao da je moguć scenario koga se pribojava američki nobelovac Pol Krugman koji je rekao da će Trampov ulazak u Belu kuću gurnuti svet u novu recesiju. 

Kako objašnjava, to se pre svega odnosi na protekcionističku ekonomsku politiku SAD, okrenutost prema uvozu i podizanje carina za koje se Tramp zalagao u kampanji. 

- To bi bilo sasvim novo stanje stvari. Mnogo toga zavisilo bi od reakcije Evropske unije, Kine i drugih zemalja. Nije lako prognozirati. Krugman je izrazio bojazan svetske recesije, što je jedna mogućnost - kaže Gligorov. 

- Dosta će zavisiti od toga šta će sam Tramp reći i koju će politiku najaviti, ali i od toga šta će FED preduzeti u decembru. To samo znači da je povećana neizvesnost, a ne da su formirana očekivanja o kretanju američke i svetske privrede - kaže Gligorov. 

Prema njegovim rečima, Kina je glavni suparnik i novi predsednik SAD težiće da promeni odnose sa tom zemljom. 

On kaže i da je ideološki, njegov glavni savetnik za spoljnu trgovinu protivnik slobodne trgovine, ali nije izvesno da li će taj uticaj preovladati. 

Gligorov navodi i da je izražena namera povlačenja iz Svetske trgovinske organizacije ukoliko nije moguće da se postignu sporazumi sa Kinom, pre svih o uslovima pod kojima se trguje. 

- Tramp bi hteo da Kina revalvira, a ako to nije moguće da uvede visoke carine na uvoz iz Kine što bi svakako dovelo do reakcije u STO. 

Onda bi izlazak bila jedna od aletrnativa. EU ima veliku težinu u svetskoj trgovini tako da može da utiče na razvoj stvari ako obezbedi jedinstven stav. Uticaj na Srbiju je zanemarljiv, jer je trgovina sa SAD mala, a ostali efekti dolaze posredno - objašnjava Gligorov. 

Kada je u pitanju pad akcija na svetskom tržištu on smatra da ta kratkoročna kretanja nisu preterano relevantna..

2024 © - Vesti online