Nedelja 13.11.2016.
12:08
Đ. Barović - Vesti

Tri laži Save Štrbca o sudskoj nagodbi

M. Karović
Miodrag Linta: Zašto direktor Veritasa ne želi da odgovori na pitanja?

U otvorenom pismu dostavljenom "Vestima" Linta objašnjava zbog čega smatra da su "Veritas" i Štrbac imali značajnu ulogu u "sramnoj i ponižavajućoj nagodbi".

"Važno je naglasiti da je sklopljena nagodba sramna i ponižavajuća za Krajišnike jer su grupa Srba  iz SAD i Savo Štrbac oslobodili američku firmu MPRI  odgovornosti  za uništavanje krajiške imovine a time i plaćanja naknade štete. To znači da su  pristali da im MPRI isplati mizernih 1.4 miliona dolara, ne kao odštetu, već kao humanitarnu pomoć za 200.000 prognanih Krajišnika. Ako se oduzmu sudski troškovi i troškovi advokata ostaje 850.000 dolara ili nešto više od 4 dolara po jednom Krajišniku", navodi Linta i ističe da direktor Veritasa ne želi da odgovori na neka, krajnje jednostavna pitanja:

- Ko im je dao mandat da prihvate sramnu i ponižavajuću nagodbu za prognane Krajišnike i odustanu od zahteva da svaki Krajišnik dobije po 25.000 dolara odštete?

- Ko je doneo odluku da kolektivnom tužbom budu obuhvaćeni samo prognani Krajišnici u zločinačkoj akciji Oluja, a da ne budu obuhvaćeni prognani Srbi u ostalim hrvatskim zločinačkim  akcijama (Otkos, Orkan, Miljevački plato, Maslenica, Medački džep i Bljesak) i prognani Srbi iz hrvatskih gradova?

- Ko je donio odluku o raspodeli dobijenih 1,4 dolara sramnom i ponižavajućom nagodbom?

- Koliki iznos od 850.000 dolara je namenjen za stipendije za studente, koliki za pravnu zaštitu Krajišnika i koliki za obeležavanje naše tragedije?

- Koji studenti i pod kojim uslovima će imati pravo da konkurišu za stipendije?

- Po kojim kriterijumima će organizacije i pojedinci dobijati sredstva za pravnu pomoć Krajišnicima?

- Ko je i po čijem nalogu i pod kojim imenom registrovao fondaciju u američkoj državi Arizona?

- Ko je donio odluku da se osnuje zadužbina pri pomenutoj fondaciji nepoznatog imena?

- Ko je donio odluku o imenovanju članova upravnog odbora zadužbine i koji ljudi čine upravni odbor zadužbine?

2024 © - Vesti online