Nedelja 13.11.2016.
09:15
Vestionline

VIDEO: Hapšenje u Višnjičkoj banji bilo je po zakonu. Evo zašto!

"Ponovo se unapred osuđuju policajci, a da se prethodno nisu proverile sve činjenice, kao u slučaju privođenja žene u Višnjičkoj banji koja je odbila alkotestiranje, a gde je patrola reagovala apsolutno u skladu sa zakonom", saopštio je predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović.

Na snimku koji je danas objavljen, vidi se trenutak kada su pripadnici saobraćajne policije pokušavali da odvedu privedenu ženu do automobila.

Reprezentativni Policijski sindikat podseća da je policija po zakonu u obavezi da takve osobe privede i ako treba uz sredstva prinude.

"Navikli smo da vidimo snimke šta policija radi, ali ne šta je uzrok postupanja policije i eventualnog hapšenja onih koji krše zakon. U ovom slučaju, na snimku gde se vidi rad policije tokom kontrole saobraćaja u Višnjičkoj ulici, ono što nedostaje na snimku jeste prethodno dešavanje gde je dotična gospođa verbalno napala i nasrnula na policajce, te odbila alko-test", navodi se u saopštenju.

Posebno se naglašava da su policajci u ovom slučaju apsolutno sve uradili po zakonu i niko nema pravo da ometa policajce na dužnosti, što je inače i krivično delo, a na snimku vidimo prisutne kako ometaju rad policije koji je u skladu sa zakonom.

Naime, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, član 330, stav jedan, tačka pet, policija je u obavezi da privede osobu koju kontroliše, ukoliko odbije alko-test.

- Šta uraditi ako ta osoba ne želi mirno da uđe u policijsko vozilo, koji drugi način postoji da se ona privede, osim da se koriste sredstva prinude. To je posao policije i na ovaj način štitimo javni red i bezbednost u saobraćaju, što je nadamo se svima u interesu -  kaže Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.

2024 © - Vesti online