Subota 12.11.2016.
19:11
Vestionline

Tramp brine naučnike: Globalno zagrevanje je "kineska laž"

Reuters
Brojni Trampovi stavovi iz kampanje izazivaju kontroverzu

Zabrinutost leži u strahu od gubitka posla, ali i Trampovog uticaja na opštu sliku i stanje nauke i naučnih istraživanja na tlu Sjedinjenih Američkih Država.


Pre svega, prisetimo se da je Tramp globalno zagrevanje nazvao "kineskom varkom kako bi unazadila druge ekonomije". To je zabrinjavajuće jer je Pariski sporazum o klimatskim promenama potpisan 2015. godine sada u rukama čoveka koji misli da je globalno zagrevanje laž.

Štaviše, on je obećao da će u ime SAD-a napustiti taj sporazum jer je "loš za američko poslovanje". Podsetimo, Sjedinjene Američke Države su drugi najveći proizvođač ugljendioksida, odmah nakon Narodne Republike Kine.

Takođe, Trump je za vreme svoje kampanje izneo mišljenje o vetroelektranama nazvavši ih "ružnim i štetnim po ljudsko zdravlje".

Drugo, budući predsednik Sjedinjenih Američkih Država rekao je da vakcine uzrokuju autizam, što predstavlja zabrinjavajući stav najmoćnijeg političara na svetu.

Mnogi su ljudi skeptični kada je reč o upotrebi vakcina, iako ne postoji dokaz da one uzrokuju neizlečive bolesti, naprotiv – područja sa primetnim odsustvom navike vakcinisanja dece beleže pojavu bolesti za koje se mislilo da su iskorenjene.

Upravo zbog toga, Trampovo mišljenje je opasno jer ohrabruje roditelje da ne pristupaju vakcinisanju, što može uzrokovati nepovratne posledice, ne samo za njih, već i za lokalnu i širu zajednicu.

Treća bojazan leži u njegovoj spremnosti da smanji budžet za naučna istraživanja, jer 45. predsednik SAD-a nije identifikovao nijedno područje nauke koje bi hteo da finansira iz državnog budžeta.

Njegov budući potpredsednik Majk Pens, konzervativac i religiozan čovek, smatra da istraživanje na polju matičnih ćelija predstavlja "staromodnu nauku", dok je 2001. godine izjavio da pušenje ne izaziva rak, piše "Tech Insider".

2024 © - Vesti online