Subota 12.11.2016.
11:59
b92.net

Klintonova nije uspela, ali on je mogao da pobedi Trampa?

Reuters
Da li su se demokrate preračunale kada su podržali Klinotovu: Berni Sanders

Nacionalno istraživanje u kome je učestvovalo više od 1.600 registrovanih birača, a koje je dva dana pred predsedničke izbore sproveo "Grejvis Marketing", pokazalo je da bi Sanders osvojio 56 odsto glasova, a Tramp 44 odsto, piše "Hafington post".

Istraživanje je naručio i finansirao odlazeći kongresmen Floride Alan Grejson, demokrata koji podržao Sandersa u kandidaturi. Ključno je to što su birači koji ne pripadaju nijednoj stranci, a kojih je ove godine bila skoro trećina, favorizovali Sandersa (55%) u odnosu na Trampa (45%), pokazala je anketa.

Poređenja radi, Hilari Klinton je izgubila "neopredeljene", Tramp je dobio 48% njihovih glasova, a ona 42%, otkrile su izlazne ankete.

Iako Grejvisova anketa nije pokazala rezultate na nivou država, može se sa sigurnošću pretpostaviti da bi kandidat sa tim brojem glasova, ukoliko je anketa tačna, pobedio.

Naravno, rezulatati ankete su nesavršen pokazatelj šta bi se dogodilo da se Sanders zapravo našao na glasačkim listićima na dan izbora.

I sam izborni rezultat je pokazao fundamentalne nedostatke postojećih anketnih tehnika - većina anketa pogrešno je predviđala izbornu pobedu Klintonove.

Pre nego što je direktor FBI objavio mogućnost ponovnog otvaranja istrage u vezi sa mejlovima Klintonove, ankete su njoj u odnosu na Trampa davale prednost od čak 13 odsto, što je više nego prednost Sandersa u Grejvisovoj anketi.

Postavlja se i pitanje kako bi Sanders izdržao napade republikanaca da je bio kandidovan. Ne postoji anketa koja bi pokazala kako kandidat koji sebe opisuje kao socijaldemokratu može da objasni obećanje podizanja poreza biračima koji pripadaju srednjoj klasi. Klintonova je bila ubeđena da Sanders ne bi preživeo takav "pokolj", što je i rekla donatorima u februaru.

Još veću neizvesnost u izbornu trku uneo bi bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg koji je pretio da će se kandidovati ako Sanders i Tramp budu preostala dva kandidata. Kako bi Sanders prošao pod takvim okolnostima nije poznato.

Kako bilo, sve ovo će dati podstrek pristalicama Sandersa i reformi koji se nadaju da će razočaravajući izborni rezultat Klintonove poslužiti kao prilika za promene u Demokratskoj stranci.

Prema mišljenju Grejsona, anketa pokazuje da demokrate greše tražeći umerenog političara, naklonjeno biznisu, čak iako se zalaže za liberalnu platformu, kao Klintonova.

- Dok posmatramo mračne dane, mi, demokrate treba da zapamtimo da je to moglo da bude potpuno drugačije. Sve što je trebalo da uradimo je da izaberemo reformatora za predsednika - baš kao što je velika većina Amerikanaca želela - naveo je Grejson u mejlu.

2024 © - Vesti online