Subota 12.11.2016.
11:25
Tanjug

Šešelj ga nije uplašio: Devenport bi opet u Skupštinu, spremio izveštaj na srpskom

Tanjug
U Skupštini najzabavnije: Majkl Devenport nije uspeo da predstavi Izveštaj EU, ali se slatko ismejao

- Spreman sam uvek za konkretan razgovor i razmenu mišljenja. Želimo da čujemo stavove poslanika što se tiče izveštaja. Poštujem ulogu parlamenta u svim aspektima života, naročitio što se tiče evropskih integracija - rekao je Devenport gostujući na RTS.

Na zamerke poslanika da nije bilo prevoda dokumenta na srpski jezik i da nakon bregzita nije logično da Britanac govori o napretku Srbije u pregovorima sa EU, on kaže da je svoje izlaganje spremio na srpskom jeziku, da jeste Britanac, ali da je i građanin EU.

- Britanija je još uvek članica EU sa svim pravima i obavezama. Nastavljam da obavljam posao ambasadora EU u Srbiji - rekao je on.

On je ponovio da parlament ima bitnu ulogu u svim procesima pristupanja Srbije EU, ne samo što se tiče usklađivanja zakonadavstva, već i nadzora nad primenom zakonodavstva.

On je podsetio da je Evropska komisija usvojila paket i strategiju za proširenje, uključujući i izveštaj o napretku svih zemalja kandidata, te da ga je zbog toga skupštinski Odbor za Evropske integracije pozvao da prisustvuje sednici i predstavi izveštaj u skladu sa praksom prethodnih godina.

- Prevod na srpski jezik zahteva još nekoliko dana intenzivnog rada, odbor tradicionalno poziva ambasadora da predstavi glavne tačke iz izveštaja odmah posle uručenja premijeru. Bio sam spreman i uvek sam spreman za ovakav razgovor na poziv predsednice skupštine, naravno moraju da se uspostave uslovi za ovakav razgovor - zaključio je Devenport.

Devenport u četvrtak nije uspeo da predstavi Izveštaj EK Odboru za evropske integracije Skupšitne Srbije zbog protivljenjadela poslanika SRS i pokreta Dveri.

2024 © - Vesti online